Azerii au intrat oficial pe piața gazelor din România! Soluție pentru criza energetică din Republica Moldova?

21 Dec. 2024, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Dec. 2024, 12:58 // Actual //  Ursu Victor

Divizia de trading a gigantului energetic de stat din Azerbaidjan, Socar, a intrat oficial pe piața românească de gaze naturale, relevă date analizate de Profit.ro. Subsidiara Socar Trading Gas&Power SARL, înregistrată în Luxemburg, a primit recent aprobarea autorităților din România pentru a derula operațiuni de trading pe piețele locale de gaze naturale.

Deși Socar a avut un contract bilateral cu compania de stat Romgaz pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, gazele azere nu au fost achiziționate, Romgaz declarând că producția proprie a fost suficientă pentru cererea din portofoliu.

Această mișcare vine în contextul tensiunilor legate de o posibilă oprire, începând cu 1 ianuarie 2025, a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. În scenariul unei astfel de opriri, Republica Moldova ar fi afectată sever, întrucât gazele rusești ar înceta să alimenteze Transnistria și centrala MGRES de la Cuciurgan, esențială pentru furnizarea de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.

Gazprom, aparent, nu intenționează să-și respecte obligațiile contractuale de a utiliza rute alternative, precum gazoductul TurkStream, pentru livrări către Transnistria. În aceste condiții, Azerbaidjanul este văzut ca o soluție de avarie pentru acoperirea golului lăsat de Gazprom.

O variantă discutată ar fi livrarea de gaze azere în punctul de interconectare Sudzha, de la granița dintre Rusia și Ucraina, cu preluarea lor ulterioară de către companiile energetice din Ungaria și Slovacia. Totuși, pentru implementarea acestei soluții, ar fi necesar un acord swap între Azerbaidjan și Rusia, întrucât capacitățile de export ale Azerbaidjanului nu sunt suficiente pentru a înlocui complet livrările rusești.

În acest context, intrarea Socar pe piața românească ar putea reprezenta un pas strategic, consolidând rolul Azerbaidjanului în asigurarea securității energetice regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO