Cum un fost deputat ucrainean și un oligarh moldovean transportă petrol rusesc, ocolind sancțiunile

23 Dec. 2024, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În flota de transport clandestin a petrolului rusesc, au fost identificate companii asociate cu familia fostului deputat al Consiliului Local Odesa, Viktor Baranskii, conform unei investigații realizate de publicația „Vërstka”.

Baranskii a fost ales din partea partidului „Platforma de Opoziție — Pentru Viață” și a continuat să dețină funcția de deputat chiar și după ce companiile sale au început să exporte petrol rusesc. Acesta a fost lipsit de cetățenia ucraineană abia în februarie 2023. Iar o companie-cheie din conglomeratul complex al lui Baranskii este Zolos, înregistrată în Republica Moldova. Conglomeratul include firme ucrainene precum „Evrobalk” și „Novomar”, dar și companii rusești precum „Akvamarin Ship Management”, „Novogreyn” și „Novomar Grup-Kryuing”.

Tancurile petroliere ale companiei Zolos, identificate de „Vërstka”, aparțin unor firme din Insulele Marshall, o jurisdicție offshore care nu dezvăluie beneficiarii reali ai entităților juridice. Cu toate acestea, investigația arată că această companie, alături de alte peste 100 de firme implicate în transportul petrolului din zone sancționate, are legături cu Baranskii.

În Rusia, funcționează cel puțin șapte companii legate de Baranskii, printre care „Rusprimeksport”, „Novogreyn”, „Akvamarin Ship Management” și „Rechmorflot”. De asemenea, există „Maychanin”, „Morfot” și „Rustanker”.

În perioada 2020–2021, compania „Novogreyn” a vândut două tancuri petroliere firmelor „Rustanker” și „Rusprimeksport”. Aceste tranzacții au atras atenția autorităților fiscale ruse, care au descoperit legături directe între aceste firme și angajații lui Baranskii.

Un alt detaliu relevant este legătura dintre „Rechmortrans”, o companie a lui Baranskii, și banca rusă „Nefteprombank”. În noiembrie 2020, banca a acordat un credit de 300 de milioane de ruble acestei companii. Printre coproprietarii băncii se afla Serghei Lobanov, un partener de afaceri al oligarhului moldovean Ilan Șor, care se află în prezent în Rusia.

Ulterior, banca a intrat în faliment din cauza gestionării deficitare și a pierderilor masive. Încercările succesorului juridic al „Nefteprombank” de a recupera datoriile de la „Rechmortrans” au eșuat, iar compania lui Baranskii a transferat drepturile de creanță către „Diamand Estate”.

„Diamand Estate” deține în prezent compania „Media Invest Service” (MIS), care controlează posturile de televiziune „Primul în Moldova” și Accent TV. În septembrie 2022, aceste canale au trecut sub controlul lui Ilan Șor, consolidând influența acestuia asupra mass-mediei din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO