Războiul gazului continuă: Slovacia amenință Ucraina cu oprirea energiei

28 Dec. 2024, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Dec. 2024, 10:27 // Actual //  Ursu Victor

Slovacia ar putea lua măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea livrărilor de energie electrică, dacă Kievul decide să înceteze tranzitul de gaz rusesc după 1 ianuarie 2025. Declarația a fost făcută de premierul slovac, Robert Fico, într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

„Vom evalua situația și posibilele măsuri împotriva Ucrainei. Dacă va fi necesar, vom opri furnizarea de energie electrică, care este extrem de importantă pentru Ucraina din cauza întreruperilor rețelei electrice”, a afirmat Fico.

Premierul a subliniat că încetarea tranzitului va duce la creșterea prețurilor la gaz, afectând economia europeană, inclusiv cea a Slovaciei. Conform acestuia, o astfel de situație ar putea costa Uniunea Europeană aproximativ 120 de miliarde de euro în perioada 2025-2026. Fico a făcut apel la inițierea unor negocieri de pace între Rusia și Ucraina, oferind Slovacia ca locație neutră pentru discuții și asigurând disponibilitatea de a găzdui ambele părți.

Pe 22 decembrie, Robert Fico a efectuat o vizită în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Premierul slovac a explicat ulterior că vizita sa a fost o reacție la intenția Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa. De asemenea, el a criticat poziția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care sprijină sancțiunile împotriva industriei nucleare rusești, considerând că aceste măsuri aduc daune economice semnificative Slovaciei.

În replică, Zelenski l-a acuzat pe Robert Fico de „înțelegeri ascunse” cu Vladimir Putin și de „comercializarea intereselor statului pentru câștiguri personale”. „În Europa, toți înțeleg adevăratele motive ale acțiunilor premierului slovac”, a declarat liderul ucrainean.

Contractul dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaz expiră la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să prelungească acordul, dar este dispus să continue transportul gazului prin infrastructura sa dacă sursa nu este Federația Rusă. În paralel, Ucraina și Polonia colaborează pentru crearea unui hub de gaz în Europa de Est, bazat pe depozitele subterane de gaz ale Ucrainei și terminalele GNL din Polonia, pentru a înlocui rutele rusești.

În cazul suspendării tranzitului, „Gazprom” ar putea pierde anual 5,3 miliarde de dolari, conform prognozelor Ministerului Economiei din Rusia. După aceasta, din cele cinci rute de livrare a gazului către Europa utilizate înainte de război, „Gazprom” ar mai avea acces doar la „TurkStream”. Înainte de invazia Ucrainei, Rusia furniza peste o treime din gazul necesar Uniunii Europene, dar în prezent această proporție a scăzut la mai puțin de 10%, din care doar aproximativ 5% reprezintă gaz transportat prin conductele „Gazprom”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU