Apple sub presiune în China. Vânzările de telefoane străine se prăbușesc cu 47% în noiembrie

04 Ian. 2025, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 12:00 // Actual //  Ursu Victor

Vânzările de telefoane mobile străine în China au înregistrat o scădere semnificativă în noiembrie, conform datelor oficiale publicate vineri, evidențiind provocările tot mai mari pentru Apple, principalul furnizor internațional de smartphone-uri din această țară.

Potrivit calculelor CNBC bazate pe datele furnizate de Academia Chinei de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (CAICT), livrările de telefoane străine în China au totalizat 3,04 milioane de unităţi în noiembrie. Aceasta reprezintă o scădere de 47,4% faţă de aceeași lună din 2023 şi o diminuare de 51% comparativ cu octombrie 2024.

Deși CAICT nu oferă date detaliate pentru fiecare brand, Apple deține majoritatea cotei de piață a telefoanelor străine în China, în timp ce alte companii, precum Samsung, au o prezență modestă.

Scăderea vânzărilor reflectă presiunea intensificată asupra Apple, care se confruntă cu o competiție tot mai acerbă din partea mărcilor chineze. Huawei, afectat anterior de sancțiunile americane, a înregistrat o revenire spectaculoasă, lansând smartphone-uri premium care au câștigat popularitate printre consumatorii locali.

Potrivit firmei de cercetare IDC, Huawei a depășit semnificativ Apple în creșterea vânzărilor pe piața chineză în al treilea trimestru al anului trecut.

Apple mizează pe seria iPhone 16, lansată în septembrie, pentru a recâștiga teren pe piața chineză. Dispozitivul promite funcții avansate de inteligență artificială prin software-ul Apple Intelligence. Totuși, această tehnologie nu este încă disponibilă în China din cauza reglementărilor stricte privind AI.

Între timp, rivalii locali ai Apple promovează deja funcții AI disponibile pe dispozitivele lor. În acest context, CEO-ul Apple, Tim Cook, a vizitat frecvent China în ultimul an, încercând să consolideze parteneriatele cu firme locale și să faciliteze lansarea Apple Intelligence pe piața chineză.

Pentru a stimula vânzările iPhone 16, Apple lansează o campanie promoțională de Anul Nou Lunar, oferind reduceri pentru dispozitiv începând de sâmbătă.

Gigantul din Cupertino nu a oferit încă un comentariu oficial privind situația.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală