Criza energetică din Transnistria, o piesă din strategia Rusiei împotriva Ucrainei

12 Ian. 2025, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie, Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia din Republica Moldova, se confruntă cu o criză energetică fără precedent. După ce Ucraina a refuzat să prelungească acordul care permitea tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său, cei aproximativ 300.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără gaze naturale, încălzire și apă caldă, iar apa rece este furnizată intermitent, potrivit unei analize a publicației ucrainene Europena Pravda.

Toate companiile industriale din regiune au fost închise, iar întreruperile de energie electrică se extind constant, ajungând în prezent până la opt ore pe zi. Există riscul ca alimentarea cu energie să înceteze complet, deoarece singura centrală termică din regiune își epuizează stocurile de cărbune.

Escaladarea bruscă a crizei nu a generat un dialog între Tiraspol și Chișinău, deși situația dificilă ar trebui să determine autoritățile transnistrene să caute surse alternative de energie. Cu toate acestea, Tiraspol a respins oferta oficială a Chișinăului de a ajuta la procurarea gazelor, inclusiv promisiunea de a obține finanțare din partea Occidentului pentru o perioadă de tranziție.

În schimb, autoritățile transnistrene continuă să aștepte livrări gratuite de gaze din Rusia, în ciuda faptului că Gazprom nu a făcut nicio declarație pe acest subiect.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Kremlinul își pregătește următoarea mișcare: un politician pro-rus din Republica Moldova ar putea merge la Moscova pentru a obține gaze de la Putin, prezentând acest lucru ca o reușită în contrast cu eșecurile președintelui pro-occidental Maia Sandu. Mesajul va fi că actualul guvern face ca moldovenii să plătească mai mult, doar pentru a nu colabora cu Rusia.

Acest scenariu este menit să influențeze alegerile parlamentare din 2025, având ca obiectiv înlocuirea actualului guvern pro-occidental al Moldovei cu unul pro-rus și blocarea integrării europene a țării pe termen lung.

Un astfel de deznodământ ar afecta nu doar Republica Moldova, ci și Ucraina. Deși oficial fiecare țară aderă individual la Uniunea Europeană, în realitate, multe state membre văd Moldova și Ucraina ca pe un „pachet comun” de extindere. Dacă Moldova se îndepărtează de calea europeană, sprijinul pentru aderarea Ucrainei ar putea slăbi semnificativ.

Criza actuală evidențiază lipsa unei strategii clare a Chișinăului pentru a o gestiona, dar Ucraina are resursele necesare pentru a contracara planurile Kremlinului.

Această criză energetică face parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a destabiliza Moldova și de a reduce sprijinul pentru Ucraina în contextul eforturilor lor de integrare în Uniunea Europeană. Cu alegerile parlamentare din 2025 pe orizont, jocul Kremlinului devine din ce în ce mai evident.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009