Energia electrică la prețuri mici nu mai poate veni din regiunea transnistreană. Soluția pentru accesul la energie electrică ieftină constă în dezvoltarea surselor regenerabile și integrarea mai profundă pe piața Uniunii Europene, a declarat deputatul PAS, Dorian Istrati, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.
„Energie electrică deja ieftină va fi doar dacă va fi pe piața Uniunii Europene această energie electrică ieftină. Dacă noi vom avea panouri fotovoltaice regenerabile foarte multe, vom avea energie mai ieftină. Noi trebuie să ne uităm în această direcție,” a declarat Istrati, evidențiind importanța investițiilor în surse regenerabile.
Totodată, el a explicat că energia electrică ieftină din regiunea stângă a Nistrului, care a fost o soluție temporară, nu mai reprezintă o opțiune viabilă. „Această energie ieftină a fost… Noi am beneficiat atât timp și ne-am gândit la cetățeni. Am acceptat, chiar dacă eram criticați că subvenționăm regimul separatist, dar am făcut-o în interesul cetățeanului. Asta a fost, până când acest lucru s-a terminat,” a precizat el.
În ceea ce privește perspectivele pe termen lung, Istrati a sugerat că situația economică a Gazprom și reducerea volumelor de gaze naturale pe piețele externe vor avea un impact semnificativ. „Gazpromul general intră în faliment de grabă. Vedem că deja volumele de gaze naturale pe piețele externe s-au redus foarte tare, de când în Ucraina au oprit tranzitul,” a adăugat el, subliniind că rutele alternative, inclusiv coridorul prin Turcia, nu oferă perspective suficiente pentru menținerea livrărilor la niveluri mari.
Până la sfârșitul anului 2024, Republica Moldova cumpăra energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 66 de dolari per MWh, însă achizițiile au fost stopate urmare a suspendării livrărilor de metan în stânga Nistrului. Chișinăul s-a reorientat pe piața din România unde prețul curentului este în medie de două ori mai mare față de cel de la Cuciurgan.