Exclusivitatea se spulberă: Ciocolata Mozart nu mai aparține doar Salzburgului

23 Ian. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

În luna decembrie, ultimul Salzburg Mozartkugel (Balul lui Mozart), o bomboană umplută cu marţipan, fistic şi nuga, inventată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a ieşit de pe linia de producţie din suburbia Grödig.

Fabrica, care producea anual 57 de milioane de bomboane de ciocolată „Mozartkugel”, a fost închisă la sfârşitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, în parte din cauza creşterii preţurilor la cacao.

Cu toate că bomboanele au multe imitaţii, doar autenticul „Echte Salzburger Mozartkugel” era produs în serie pentru export în oraşul austriac. Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă muncitorii, a numit fabrica Mozartkugel „inima regiunii”, unde angajaţii erau „mândri de un produs care a făcut înconjurul lumii”.

În ciuda pedigree-ului lor local, licenţa pentru bomboanele de ciocolată a fost deţinută timp de câţiva ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaţionale precum fursecurile Oreo şi tabletele de ciocolată Toblerone.

Ca urmare a insolvenţei Salzburg Schokolade după trei ani de încercări de salvare, Mondelez a declarat că va căuta în cadrul reţelei sale regionale de producţie o nouă locaţie pentru a produce Mozartkugeln.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate ale presei locale, destinaţia cea mai probabilă ar fi Republica Cehă, datorită costurilor sale de producţie mai scăzute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Ian. 2025, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 17:23 // Actual //  Ursu Victor

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) se află într-un amplu proces de reorganizare, având ca scop principal asigurarea eficienței și transparenței operațiunilor. Conducerea întreprinderii a anunțat că a inițiat măsuri menite să reducă costurile, să crească veniturile și să îmbunătățească serviciile oferite clienților.

Un accent deosebit este pus pe modernizarea infrastructurii, pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a recâștiga încrederea călătorilor. Cu toate acestea, prioritatea principală rămâne achitarea restanțelor salariale acumulate în perioada august-decembrie 2024. Aceasta vizează un număr de 4.997 de angajați, suma restantă ridicându-se la 156,86 milioane de lei.

„Suntem angajați să găsim soluții pentru a remedia situația economico-financiară a întreprinderii și să asigurăm plata tuturor restanțelor salariale. Modernizarea infrastructurii și eficientizarea activităților sunt pași esențiali în acest proces”, a declarat conducerea CFM într-un comunicat oficial.

În ciuda dificultăților financiare, întreprinderea își reafirmă angajamentul față de angajați și călători, subliniind că procesul de reorganizare va contribui la revitalizarea CFM și la creșterea competitivității pe piața transporturilor.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală