Al 16-lea pachet de sancțiuni UE: Lovitură decisivă pentru comerțul rusesc

02 Feb. 2025, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 10:17 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană intenționează să introducă sancțiuni suplimentare vizând 50 de categorii de produse din Rusia în cadrul celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni, a declarat David O’Sullivan, reprezentantul special al UE pentru sancțiuni, într-un interviu acordat postului de televiziune kazah Silkway, citat de agenția Kazinform.

Conform afirmațiilor lui O’Sullivan, noile măsuri vor include restricții comerciale suplimentare pentru 50 de coduri tarifare, atenție asupra cărora Uniunea Europeană a solicitat anterior autorităților din Kazahstan să se concentreze. Reprezentantul UE a subliniat că, în prezent, sancțiunile acoperă deja aproximativ 60% din importurile și exporturile anterioare ale Rusiei, ceea ce corespunde unui total de aproximativ 7.500 de produse.

De asemenea, oficialul european a menționat că sancțiunile viitoare ar putea viza compania de stat rusă Rosatom, însă acest subiect nu este deocamdată în discuție. Totodată, Bruxelles-ul va continua colaborarea cu Kazahstanul pentru a preveni ocolirea restricțiilor impuse. O’Sullivan a avertizat că UE își rezervă dreptul de a întrerupe relațiile comerciale cu companiile care ajută în mod deliberat la eludarea măsurilor sancționatorii.

Potrivit publicației germane Die Welt, Uniunea Europeană intenționează să adopte al 16-lea pachet de sancțiuni pe 24 februarie 2025, marcând trei ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Aceste sancțiuni vor viza sectoare economice ale Rusiei care până acum fie nu au fost supuse restricțiilor, fie au fost afectate doar parțial.

Lista sancțiunilor va include și persoane fizice și juridice considerate responsabile pentru propagandă sau acțiuni care subminează integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) planifică interzicerea accesului în UE pentru persoanele suspectate de spionaj în favoarea Rusiei sau implicare în campanii de dezinformare, inclusiv pe teritoriul Germaniei.

În ianuarie 2025, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că noul pachet de sancțiuni ar trebui să includă măsuri care să limiteze livrările de gaze și îngrășăminte din Rusia. Potrivit Bloomberg, UE analizează, de asemenea, restricții etapizate asupra importului de aluminiu, sancțiuni împotriva mai multor nave și deconectarea unor noi bănci rusești de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

De Croo a subliniat că toate sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare, indiferent de rezultatele posibile ale negocierilor privind soluționarea conflictului militar din Ucraina.

Realitatea Live

02 Feb. 2025, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 11:10 // Actual //  Ursu Victor

Centrala de la Cuciurgan a trecut la gaz, anunță presa din regiune. Compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene, pe 1 februarie, gazele oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană pentru a preveni căderea presiunii în conducte și o criză umanitară, după ce livrările de gaze rusești au încetat cu o lună mai devreme.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE), condusă de prim-ministrul Dorin Recean, a aprobat achiziţionarea de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului şi de energie electrică pentru malul drept, în baza unui grant de 30 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană.

SA Energocom, compania responsabilă de achiziţiile de energie ale Republicii Moldova, va procura gaze de pe platforme de tranzacţionare din Uniunea Europeană şi Ucraina, la preţuri de piaţă. Transportul gazelor se va realiza conform unui program agreat cu SRL Tiraspoltransgaz, iar livrările zilnice nu vor depăşi echivalentul a 3 milioane de metri cubi. Costurile pentru transport vor fi acoperite de SA Energocom, conform tarifelor stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

În ceea ce priveşte energia electrică, aceasta va fi achiziţionată tot de pe platforme europene şi ucrainene, urmând să fie livrată către consumatorii protejaţi, cum ar fi gospodăriile, instituţiile medicale, unităţile de învăţământ şi centralele electrice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Importurile de gaze şi energie electrică vor beneficia de scutire de TVA.

Acest sprijin financiar face parte dintr-un pachet mai larg de 64 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Din această sumă, 34 de milioane de euro vor fi alocate direct bugetului de stat în două tranşe, contribuind la consolidarea sistemului energetic naţional.

Timp de o lună de la întreruperea livrărilor de gaze rusești, regiunea secesionistă a consumat toate rezervele rămase în conductele din stânga Nistrului, folosindu-le mai ales pentru nevoile populației, iar continuarea acestui consum nu mai este posibilă.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.

Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

Regiunea transnistreană a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când Rusia a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina, iar concernul rus Gazprom nu a propus rute alternative, în ciuda obligațiilor contractuale. Centrala de la Cuciurgan a trecut la cărbune și livra 150 MWh, volum de curent care era insuficient pentru acoperirea necesităilor regiunii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală