În ciuda afirmațiilor pretinselor autorități de la Tiraspol că, începând cu 31 ianuarie, activitățile de minerit de criptomonede au fost întrerupte, producția de energie electrică a crescut semnificativ, ridicând semne de întrebare cu privire la veridicitatea acestei măsuri. Potrivit unui document emis de pretinsele autorități transnistrene, fermelor de criptomonede li s-ar fi întrerupt alimentarea cu energie electrică, în timp ce locuitorii regiunii s-au confruntat cu întreruperi de curent pe parcursul lunii ianuarie.
Cu toate acestea, în aceeași perioadă, MGRES a înregistrat o creștere a producției de energie electrică, depășind pragul de 200 MWh pe zi, față de 150 MWh pe zi și 170 MWh pe timpul nopții, cum era obiceiul anterior. Această creștere a producției ridică întrebări serioase: dacă mineritul a fost într-adevăr oprit, cum se explică această majorare a cantității de energie generată?
Experții locali sunt sceptici cu privire la afirmațiile autorităților de la Tiraspol, indicând posibilitatea ca mineritul să fi continuat, în ciuda măsurii oficiale de oprire. De asemenea, există speculații că activitatea de minerit ar fi putut să se desfășoare în mod ilegal, fără a fi detectată.
De aproximativ cinci ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa. Afacerea ar fi gestionată de către Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika.
Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Or, compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune.