Planul lui Trump pentru Gaza: Vom deveni stăpâni și vom transforma regiunea într-o Riviera a Orientului Mijlociu

05 Feb. 2025, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 10:38 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să „ocupe” Fâșia Gaza pentru a desfășura lucrări de deminare și reconstrucție pe scară largă. În cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, Trump a afirmat: „SUA vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și vom desfășura lucrări acolo. Vom deveni stăpâni ai acestei regiuni și vom lua responsabilitatea pentru deminare, distrugerea muniției neexplodate și altor arme, vom nivela terenul și vom curăța clădirile distruse”.

Potrivit lui Trump, prezența SUA în Gaza va conduce la dezvoltare economică, crearea unui „număr nelimitat de locuri de muncă” și noi locuințe pentru oamenii din regiune. Trump nu a exclus trimiterea trupelor americane pentru a ajuta la asigurarea securității în Fâșia Gaza. „Dacă este necesar, vom face acest lucru. Vom ocupa această zonă și o vom dezvolta”, a declarat președintele SUA.

În viziunea sa, regiunea distrusă de război, unde trăiesc mai mult de 2 milioane de persoane, ar putea deveni, în timp, „Riviera Orientului Mijlociu”, unde nu doar palestinienii, ci și oameni din întreaga lume ar putea să se stabilească. „Va fi pur și simplu minunat,” a adăugat Trump. El a mai menționat că planul său ar putea aduce „o mare pace” întregii regiuni din Orientul Mijlociu, iar SUA se vor asigura că totul va fi realizat conform celor mai înalte standarde internaționale.

Prim-ministrul Netanyahu a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale Israelului este de a se asigura că Fâșia Gaza nu va mai reprezenta vreodată o amenințare pentru țară. „Dar președintele Trump ridică această problemă la un nivel complet nou. El vede un alt viitor pentru această regiune, care atât de mult timp a fost o sursă de terorism și multe atacuri împotriva noastră,” a spus Netanyahu. Potrivit liderului israelian, abordarea lui Trump ar putea „schimba cursul istoriei”, iar acest drum merită cu adevărat să fie luat în considerare.

Anterior, Trump a sugerat relocarea locuitorilor din Gaza în Egipt și Iordania, afirmând că regiunea a devenit „un loc de demolare” și un loc extrem de periculos pentru a trăi. El a subliniat că locuitorii Gazei rămân acolo doar pentru că „nu au alternative”. Totuși, statele arabe, inclusiv Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Autoritatea Palestiniană, au respins „orice planuri de relocare a palestinienilor din teritoriile lor din Gaza și Cisiordania ocupată”. Mișcarea Hamas, care controlează Gaza, a criticat de asemenea ideea, avertizând că aceasta va duce la „haos.”

La 19 ianuarie, un acord de încetare a focului între Israel și Hamas a intrat în vigoare. Una dintre prevederile acordului prevede reconstrucția Gazei în termen de 3–5 ani. Cu toate acestea, oficialii de rang înalt din administrația Trump au menționat anterior că procesul de reconstrucție ar putea dura mult mai mult, posibil între 10 și 15 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 15:12 // Actual //  Ursu Victor

România se confruntă astăzi cu importuri semnificative de gaze naturale pentru consumul intern și asigură totodată tranzitul unor volume importante către Republica Moldova și Transnistria. Prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă, din Bulgaria, intră în rețeaua națională 11,9 milioane de metri cubi de gaze naturale, cel mai mare volum zilnic de la începutul sezonului rece.

Din acest total, 6,1 milioane de metri cubi sunt livrate către Moldova prin punctul de interconectare Ungheni, iar 1 milion de metri cubi ajung în Transnistria, prin punctul Isaccea-Orlovka. Gazele destinate regiunii transnistrene au fost achiziționate de pe piețele din România și Bulgaria, fiind transportate prin coridorul transbalcanic și gazoductul Iași-Ungheni, potrivit traderului de stat Energocom, scrie economica.net.

În același timp, un volum de 4,8 milioane de metri cubi din import rămâne pentru consumul intern, ceea ce acoperă peste 20% din producția curentă zilnică a României. Această situație ajută la conservarea depozitelor naționale, care sunt la un nivel scăzut, de 44% din capacitate, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Pe fondul opririi tranzitului gazelor rusești prin alte conducte, livrările prin TurkStream au crescut semnificativ. În ianuarie 2025, exporturile prin punctul Strandja 2-Malkoclar, la granița bulgaro-turcă, au atins 1,56 miliarde de metri cubi, un maxim istoric, cu 26,7% mai mult față de aceeași perioadă din 2024.

Deși importurile ajută la economisirea rezervelor interne, acestea vin cu un cost ridicat. Dacă gazele de astăzi au fost achiziționate la prețul pieței spot al Bursei Române de Mărfuri, acestea au costat aproximativ 293 de RON/MWh (58 de euro/MWh), un preț mai mare decât cel practicat la hubul austriac, generând presiuni suplimentare asupra consumatorilor și industriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală