Argentina, sub conducerea președintelui ultraliberal Javier Milei, a anunțat oficial retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), invocând „divergențe profunde asupra gestiunii sanitare” și influența politică exercitată de anumite state membre. Anunțul a fost făcut miercuri de Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al președinției, în cadrul unei conferințe de presă.
„Președintele l-a însărcinat pe ministrul Afacerilor Externe, Gerardo Werthein, să finalizeze procesul de retragere a Argentinei din OMS”, a declarat Adorni, subliniind că țara sa nu va permite unei organizații internaționale să afecteze suveranitatea națională, mai ales în domeniul sănătății.
Adorni a făcut referire la gestionarea pandemiei sub fostul guvern condus de Alberto Fernandez, menționând „cea mai lungă izolare din istoria umanității” și lipsa de independență a OMS în fața influenței politice a unor state. Oficialul a argumentat că retragerea va permite Argentinei să implementeze politici sanitare mai flexibile, adaptate propriilor nevoi și interese, și va elibera resurse pentru alte priorități naționale.
Decizia Argentinei vine în urma retragerii din OMS anunțate anterior de SUA, în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Trump a semnat recent un decret prin care oficializează retragerea americană din organizație, criticând gestionarea pandemiei de COVID-19 și influența exercitată de alte state asupra OMS.
Javier Milei, aflat la putere din decembrie 2023, a subliniat de mai multe ori afinitatea sa ideologică și politică cu Donald Trump, pe care îl consideră principalul aliat al Argentinei pe plan internațional.
OMS a declarat că regretă decizia luată de cele două state și speră că acestea vor reconsidera poziția. Retragerea SUA este programată să intre în vigoare în ianuarie 2026, iar detaliile calendarului de retragere pentru Argentina urmează să fie comunicate.