Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni asupra a 25 de companii chineze, acuzate că ajută Rusia să evite restricțiile impuse de comunitatea internațională, potrivit unui raport al publicației South China Morning Post (SCMP). Această inițiativă face parte dintr-un nou pachet de măsuri menite să slăbească economia militară a Rusiei.
Surse din cadrul UE au declarat că sancțiunile ar putea viza atât companii înregistrate în China continentală, cât și firme cu sediul în Hong Kong. Dacă propunerea va fi aprobată, acestor companii li se va interzice să achiziționeze produse din Europa.
Companiile respective sunt suspectate că furnizează produse europene unor firme rusești din domeniul apărării, cărora le este interzis, conform sancțiunilor existente, să cumpere astfel de bunuri. Măsurile vor fi incluse în cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. Totodată, un cetățean chinez ar putea fi inclus pe lista persoanelor sancționate, fiind vizat de interdicția de a intra în țările UE și de înghețarea activelor sale în cele 27 de state membre.
Raportul SCMP subliniază că noile sancțiuni nu sunt legate de fabrica de drone din regiunea autonomă Xinjiang-Uigură, despre care UE și alte state, precum Marea Britanie, au afirmat în noiembrie că produce drone pentru armata rusă. Beijingul a negat anterior aceste acuzații.
„Nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părți implicate în conflict și controlăm strict exporturile de bunuri militare și cu dublă utilizare, conform legilor și reglementărilor noastre”, a declarat Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
Aceasta nu este prima dată când companiile chineze sunt vizate de sancțiuni europene. În decembrie 2024, UE a introdus pe lista neagră șase companii chineze și o persoană fizică, suspectate că furnizează componente pentru drone și microelectronică utilizate de armata rusă. Aceste entități au fost supuse interdicțiilor de viză, iar activele lor din UE au fost înghețate.
Chiar și în contextul acestor măsuri, fluxul de bunuri cu dublă utilizare din China către Rusia continuă. Potrivit SCMP, oficialii europeni consideră că Beijingul este unul dintre cei mai mari „încălcători ai regimului de sancțiuni” și că exporturile către Rusia se desfășoară „fără restricții”, ignorând cerințele UE.
Uniunea Europeană estimează că până la 70% din produsele tehnologice militare care ajung în Rusia provin din China. Oficialii chinezi resping acuzațiile și insistă asupra poziției neutre a Beijingului în conflict.