Escaladare comercială: Trump impune Canadei și Mexicului noi tarife de 25% pe oțel și aluminiu

10 Feb. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică intenția de a introduce noi tarife de 25% pe toate importurile de oțel și aluminiu în SUA, pe lângă taxele existente, ca parte dintr-o escaladare majoră a politicii sale comerciale. Trump a declarat că va face anunțul oficial luni și a adăugat că marți sau miercuri va dezvălui măsuri de taxe reciproce care vor intra în vigoare aproape imediat, aplicându-se tuturor țărilor și egalând tarifele impuse de fiecare dintre ele. „Și foarte simplu, este, dacă ne taxează ei, îi taxăm și noi”, a spus Trump despre planul de tarife reciproce, scrie Reuters.

Printre cei mai mari furnizori de oțel ai SUA se află Canada, Brazilia și Mexicul, urmate de Coreea de Sud și Vietnam. Canada este principalul furnizor de aluminiu pentru SUA, furnizând 79% din importurile totale în primele 11 luni ale anului 2024. Ministerul Inovației din Canada, Francois-Philippe Champagne, a subliniat că oțelul și aluminiul canadian susțin industrii cheie din SUA, inclusiv apărarea, construcția de nave și industria auto.

Trump a mai afirmat că va permite companiei japoneze Nippon Steel să investească în U.S. Steel, dar a subliniat că nu va permite ca aceasta să devină acționar majoritar. În perioada mandatului său anterior, Trump a impus tarife de 25% pe oțel și 10% pe aluminiu, acordând însă excepții tarifare unor parteneri comerciali, inclusiv Canada, Mexic și Brazilia. După aceea, fostul președinte Joe Biden a negociat aranjamente fără taxe pentru Marea Britanie, Uniunea Europeană și Japonia.

De asemenea, Trump a amenințat cu aplicarea unor tarife de 25% asupra tuturor importurilor din Mexic și Canada, dacă aceste țări nu iau măsuri suplimentare pentru securizarea granițelor lor și stoparea fluxului de droguri și migranți. Aceste tarife ar putea intra în vigoare la 1 martie, dacă nu sunt făcute progrese în acest sens.

Anunțurile lui Trump vin pe fondul unei economii mondiale tot mai tensionate, iar mulți critici se tem că măsurile ar putea duce la represalii economice și la o escaladare a războiului comercial global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 09:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Prețurile la cafeaua arabică au atins un nou record luni, pentru a 13-a ședință consecutivă, pe fondul prognozelor care indică o secetă prelungită în regiunile cheie de cultivare din Brazilia, cel mai mare producător mondial de cafea.

La bursa ICE, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel global, cotațiile futures pentru cafeaua arabică au atins un maxim istoric de 4,1860 dolari per livră, conform Reuters. Ulterior, prețurile au mai scăzut ușor, iar în jurul orei 14:55 GMT, cafeaua arabică se tranzacționa la 4,1630 dolari per livră, în creștere cu 4,9% față de închiderea anterioară.

De la începutul anului, prețurile cafelei au urcat cu 25%, continuând trendul ascendent de anul trecut, când prețurile au crescut cu 70%. Motivul este stocurile reduse în Brazilia, deoarece fermierii au vândut aproximativ 85% din recoltă și nu se grăbesc să comercializeze restul, mai ales în contextul aprecierii realului brazilian față de dolar, care le diminuează veniturile în moneda locală.

Totoadtă, dealerii subliniază că prețurile ridicate devin un fenomen autoperpetuant, alimentat de temeri legate de stocuri și speculații privind recoltele viitoare.

În ciuda creșterii continue, unii traderi estimează că următoarea recoltă de cafea din Brazilia ar putea aduce o producție mai bună decât așteptările, deși nu la nivelul record de anul trecut. Brokerul Hedgepoint prognozează o producție de 64,1 milioane de saci pentru sezonul 2025/26, comparativ cu 63,4 milioane de saci în sezonul anterior.

Cafeaua robusta, varianta mai ieftină utilizată în cafeaua instant, a înregistrat și ea o creștere de 2,6%, ajungând la 5.713 dolari pe tonă. Luna trecută, acest tip de cafea a atins un maxim istoric de 5.840 dolari pe tonă.

Scumpirea cafelei afectează consumatorii și lanțurile de cafenele la nivel global, alimentând îngrijorările cu privire la accesibilitatea acestui produs esențial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală