Șefa de la Agricultură, în ceață privind datoriile la subvenții: AIPA știe mai multe

12 Feb. 2025, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Feb. 2025, 11:53 // Actual //  Ursu Victor

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a oferit un răspuns evaziv în legătură cu datoriile AIPA la subvențiile destinate fermierilor. „Cererile care au fost acumulate anul trecut” sunt acum în procesare, iar „investițiile efectuate în sectorul agricol sunt un motiv de bucurie”, a punctat Catlabuga. Totodată, aceasta a subliniat că derularea și debursarea fondurilor pentru subvenții vor continua pe tot parcursul anului, fără a oferi detalii clare cu privire la sumele restante.

Întrebată despre valoarea datoriilor acumulate, Catlabuga a evitat să furnizeze informații concrete, afirmând doar că AIPA a transmis un comunicat care menționează că banii vor ajunge în conturile fermierilor, dar fără a specifica termenele exacte.

„Sper ca banii să fie disponibili cât mai curând, iar procesarea dosarelor privind dobânzile la credite va fi prioritatea numărul unu pentru agenție, astfel încât fermierii să poată intra în sezonul agricol fără probleme”, a adăugat ministrul.

Ultimele date ale Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) arată că în luna ianuarie 2025 au fost debursate 427,2 milioane lei, o creștere de aproximativ 70% față de aceeași perioadă din 2024 și de peste 364% comparativ cu ianuarie 2023. Mai mult de 70% din aceste sume au fost destinate cererilor de subvenții post-investiționale depuse în 2023.

Conform Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural are o valoare de 1,7 miliarde lei, dintre care 50 milioane lei sunt alocate pentru măsuri de restructurare în agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Feb. 2025, 14:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Feb. 2025, 14:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care permite achiziția a doi reactori nucleari destinați unei centrale neterminate din Bulgaria, construită inițial în perioada sovietică. Noile unități, pe care Ucraina plănuiește să le pună în funcțiune în următorii 2-3 ani, vor contribui la compensarea pierderii Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, și la refacerea capacităților de producție distruse de bombardamentele rusești.

Negocierile pentru achiziție au început în vara anului 2023. Compania „Energoatom” spera să demareze instalarea reactoarelor la Centrala Nucleară Hmelnițki din vestul Ucrainei încă din iunie 2024. Cu toate acestea, lipsa cadrului legislativ a întârziat proiectul, potrivit Reuters. Deși tranzacția a întâmpinat critici din partea unor parlamentari și experți energetici, Rada Supremă a aprobat marți legea necesară pentru achiziție. Suma exactă a tranzacției nu a fost dezvăluită, dar oficialii ucraineni au indicat anterior că Bulgaria solicită 600 de milioane de dolari.

Reactoarele vor fi instalate la Centrala Hmelnițki, care a fost proiectată pentru patru unități, dintre care doar două au fost construite, lucrările la celelalte fiind suspendate după dezastrul de la Cernobîl.

Reactoarele achiziționate provin de la centrala nucleară „Belene” din Bulgaria, un proiect început în perioada sovietică, continuat ulterior de Rosatom și oprit în 2012. Martin Vladimirov, director în cadrul Centrului pentru Studiul Democrației din Sofia, a descris proiectul „Belene” drept un instrument-cheie prin care Rusia a încercat să își extindă influența asupra elitei politice și economice din Bulgaria.

În contextul în care energia nucleară reprezintă 60% din producția de electricitate a Ucrainei, reactoarele bulgare sunt esențiale. Ucraina a suferit pierderi semnificative din cauza atacurilor rusești: 90% din capacitățile de producție termică și 40% din cele hidroelectrice au fost distruse, conform autorităților ucrainene.

Ministrul Energiei din Ucraina estimează că primul dintre cei doi reactori ar putea deveni operațional în 2-3 ani. Președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia Radei, considerând-o „un pas important” pentru securitatea energetică a țării: „Acești reactori ne vor permite să trecem peste lunile de iarnă fără să depindem de importuri de energie electrică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală