Bănci conduse de Morgan Stanley vând o nouă tranșă de 13 miliarde de dolari din datoria Twitter a lui Elon Musk

16 Feb. 2025, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Feb. 2025, 10:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un consorţiu de bănci condus de Morgan Stanley a vândut investitorilor o nouă parte semnificativă din datoria de 13 miliarde de dolari care a finanţat achiziţia Twitter, acum X, de către Elon Musk în 2022, pentru 44 de miliarde de dolari, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Joi, băncile au finalizat vânzarea secundară a unui pachet de împrumuturi garantate în valoare de 4,74 miliarde de dolari, cu scadenţă în octombrie 2029. Împrumuturile au fost vândute la un randament fix de 9,5% şi la valoarea nominală de 100 cenţi pe dolar. Iniţial, oferta viza doar 2,97 miliarde de dolari, dar a fost extinsă datorită cererii ridicate.

Prin această tranzacţie, băncile implicate – Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, Mitsubishi UFJ, BNP Paribas, Mizuho şi Societe Generale – au reuşit să elimine aproape întreaga datorie de pe bilanţurile lor, după aproape doi ani de la acordarea împrumuturilor.

Finanţarea achiziţiei Twitter de către Musk a fost asigurată printr-un împrumut garantat de 6,5 miliarde de dolari, o facilitate de credit revolving de 500 de milioane de dolari, un împrumut negarantat de 3 miliarde de dolari şi un împrumut garantat de 3 miliarde de dolari. Momentan, 1,3 miliarde de dolari din datoria negarantată rămâne încă în posesia băncilor, iar momentul vânzării acesteia nu este clar.

În februarie, băncile au vândut deja 5,5 miliarde de dolari din împrumuturile garantate, după o vânzare privată separată de 1 miliard de dolari din aceeaşi datorie. Acea tranşă a fost oferită la 97 cenţi pe dolar, cu o dobândă flotantă şi un randament iniţial de 11%.

Ultima tranşă vândută este una cu rată fixă, ceea ce este rar pe piaţă şi reprezintă cea mai mare astfel de vânzare înregistrată, conform unui raport International Financing Review.

Investitorii au fost atraşi de perspectivele de creştere ale veniturilor X, după victoria lui Trump în alegerile din noiembrie şi apropierea lui Musk de noul preşedinte american.

Băncile vând de obicei astfel de împrumuturi imediat după încheierea tranzacţiei, dar în cazul X, acestea au fost blocate cu datoria timp de doi ani. Potrivit unui trader, prima tranşă de împrumuturi a fost licitată peste preţul iniţial de 97 cenţi pe dolar, ceea ce ar fi facilitat vânzarea celei mai recente tranşe.

Un alt punct de atracţie pentru investitori a fost faptul că aceştia vor avea expunere indirectă la xAI, startup-ul de inteligenţă artificială al lui Elon Musk.

Barclays, BNP Paribas, Mizuho şi Societe Generale au refuzat să comenteze, iar celelalte bănci nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 10:48 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite și Ucraina discută o versiune actualizată a acordului privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, potrivit Axios, care citează surse informate.

După mai multe zile de negocieri, administrația fostului președinte Donald Trump a prezentat Ucrainei un document revizuit, ce include modificări semnificative pentru a răspunde unor preocupări ale președintelui Volodimir Zelenski. Potrivit unor oficiali americani și ucraineni, noua versiune a fost ajustată pentru a respecta legislația ucraineană, eliminând, de exemplu, prevederea conform căreia acordul ar fi fost sub jurisdicția unei instanțe din New York. Acest punct fusese anterior criticat de The Telegraph, care l-a considerat o formă de „colonizare economică” a Ucrainei.

Tensiunile dintre SUA și Ucraina au crescut recent pe fondul negocierilor. Conform vechii versiuni a acordului, SUA solicitau Ucrainei 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale și jumătate din valoarea tuturor noilor licențe emise. De asemenea, se preciza că acest acord ar avea prioritate față de alte tratate comerciale ale Ucrainei. Zelenski a refuzat de două ori să semneze documentul, invocând necesitatea unor ajustări și aprobarea parlamentului.

După Conferința de Securitate de la München, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a exprimat dezamăgirea administrației Trump față de lipsa unui acord. „Vicepreședintele [J.D.] Vance a fost foarte nemulțumit părăsind conferința, la fel ca și președintele”, a declarat acesta pentru Fox News.

Tensiunile au escaladat după ce Trump l-a numit pe Zelenski „un dictator fără alegeri care a ales războiul cu Rusia”. În replică, Zelenski a sugerat că Trump este influențat de „dezinformarea rusă”. Totuși, pe 20 februarie, Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg, pentru a discuta acordul, situația de pe front, schimbul de prizonieri și garanțiile de securitate pentru Ucraina. În urma întâlnirii, Zelenski a mulțumit SUA pentru sprijin și a subliniat deschiderea Ucrainei pentru un acord investițional solid.

„Ucraina este pregătită pentru un acord investițional solid și eficient, precum și pentru un tratat de securitate cu președintele SUA. Am propus cel mai rapid și constructiv mod de a obține rezultate. Echipa noastră este gata să lucreze 24/7”, a declarat Zelenski.

Potrivit Axios, mai mulți consilieri ai lui Zelenski l-au îndemnat să accepte oferta revizuită pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Trump și pentru a justifica sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală