Tranzacție geopolitică: Acordul între SUA și Ucraina privind mineralele intră într-o nouă fază de negocieri

21 Feb. 2025, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 10:48 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite și Ucraina discută o versiune actualizată a acordului privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, potrivit Axios, care citează surse informate.

După mai multe zile de negocieri, administrația fostului președinte Donald Trump a prezentat Ucrainei un document revizuit, ce include modificări semnificative pentru a răspunde unor preocupări ale președintelui Volodimir Zelenski. Potrivit unor oficiali americani și ucraineni, noua versiune a fost ajustată pentru a respecta legislația ucraineană, eliminând, de exemplu, prevederea conform căreia acordul ar fi fost sub jurisdicția unei instanțe din New York. Acest punct fusese anterior criticat de The Telegraph, care l-a considerat o formă de „colonizare economică” a Ucrainei.

Tensiunile dintre SUA și Ucraina au crescut recent pe fondul negocierilor. Conform vechii versiuni a acordului, SUA solicitau Ucrainei 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale și jumătate din valoarea tuturor noilor licențe emise. De asemenea, se preciza că acest acord ar avea prioritate față de alte tratate comerciale ale Ucrainei. Zelenski a refuzat de două ori să semneze documentul, invocând necesitatea unor ajustări și aprobarea parlamentului.

După Conferința de Securitate de la München, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a exprimat dezamăgirea administrației Trump față de lipsa unui acord. „Vicepreședintele [J.D.] Vance a fost foarte nemulțumit părăsind conferința, la fel ca și președintele”, a declarat acesta pentru Fox News.

Tensiunile au escaladat după ce Trump l-a numit pe Zelenski „un dictator fără alegeri care a ales războiul cu Rusia”. În replică, Zelenski a sugerat că Trump este influențat de „dezinformarea rusă”. Totuși, pe 20 februarie, Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg, pentru a discuta acordul, situația de pe front, schimbul de prizonieri și garanțiile de securitate pentru Ucraina. În urma întâlnirii, Zelenski a mulțumit SUA pentru sprijin și a subliniat deschiderea Ucrainei pentru un acord investițional solid.

„Ucraina este pregătită pentru un acord investițional solid și eficient, precum și pentru un tratat de securitate cu președintele SUA. Am propus cel mai rapid și constructiv mod de a obține rezultate. Echipa noastră este gata să lucreze 24/7”, a declarat Zelenski.

Potrivit Axios, mai mulți consilieri ai lui Zelenski l-au îndemnat să accepte oferta revizuită pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Trump și pentru a justifica sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:31 // Actual //  Ursu Victor

Cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep, este tot mai aproape să devină realitate. Platforma de foraj este pregătită să plece în largul Mării Negre, iar cea care se va ocupa de extracție va ajunge la noi în țară anul viitor. Extracția ar trebui să înceapă în 2027, iar odată demarat procesul, producția de gaze naturale a României va fi dublată, scrie digi24.ro.

Cristian Hubati, responsabil pentru Explorare și Producție a spus pentru Digi24: Vom extrage aproximativ 100 miliarde m³ din rezervoare, cu o rată medie de 8 miliarde m³/an, lucru care va asigura cu prisosință consumul energetic al României.

Înainte de extracție, trebuie început programul de forare cu o platformă specială adusă din Spania. Drumul a fost însă o adevărată provocare pentru inginerii care au fost nevoiți să rabateze turlele superioare.

Sebastian Boldea, jurnalist Digi24: Aceasta este turla de forare, se lucrează acum pentru a se repune în pozitia inițială, după ce ea a fost rabatată pentru a putea trece prin strâmtoarea Bosfor.

La bordul acestui vas lucrează aproximativ 140 de oameni din peste 30 de țări. Platforma va fi lansată pe mare la o distanță de 160 de km de țărm, iar pentru un an și jumătate va fora în adâncuri pentru a putea începe procesul de extracție. Pe toată această durată de timp, angajații beneficiază pe lângă locuri de dormit si sală de mese, de o sală de muzică, sala de forță și un cinema.

Un muncitor olandez a povestit: Viața este foarte bună. Avem mâncare bună. Ne spală hainele. Ne tratează bine. Este un loc foarte bun.

Nava este controlată dintr-un centru de comandă care poate supraveghea atât sistemele de operare, cât și exteriorul navei. Valurile și persoanele de la bord.

Neptun Deep este proiectul care promite inclusiv o creștere a bugetului României cu 20 de miliarde de euro și o creștere a produsului intern brut anual cu 40 de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală