SUA șantajează Ucraina: semnați acordul pentru resurse naturale sau pierdeți accesul la Starlink

22 Feb. 2025, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au amenințat Ucraina cu deconectarea de la internetul prin satelit Starlink dacă Kievul nu semnează acordurile privind exploatarea resurselor naturale. Informația a fost dezvăluită de agenția Reuters, care citează surse familiare cu negocierile.

Potrivit acestora, accesul continuu al Ucrainei la sistemul Starlink, deținut de compania SpaceX, a fost discutat în cadrul negocierilor dintre oficiali americani și ucraineni, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat propunerea inițială făcută de ministrul american al finanțelor, Scott Bessent.

Subiectul a fost reluat în timpul întâlnirii dintre reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, și Zelenski. Surse citate susțin că oficialii americani au transmis clar că accesul la Starlink va fi suspendat dacă nu se ajunge la o înțelegere privind mineralele critice. „Ucraina este complet dependentă de Starlink, îl consideră un fel de „Stea Polară”. Pierderea accesului la acest sistem ar fi o lovitură serioasă pentru ei”, a declarat o sursă.

Melinda Haring, cercetător principal la Atlantic Council, a subliniat importanța strategică a sistemului Starlink pentru operarea dronelor utilizate de armata ucraineană. „Dacă Ucraina pierde accesul la Starlink, acest lucru ar schimba semnificativ regulile jocului”, a afirmat Haring. Ea a adăugat că Ucraina a atins paritatea cu Rusia în utilizarea dronelor și artileriei, având în prezent o gamă largă de drone, de la cele de recunoaștere și navale până la drone de atac cu rază lungă.

Ambasada Ucrainei la Washington, Casa Albă și Pentagonul nu au oferit comentarii oficiale despre situație.

Între timp, președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa este aproape de a finaliza un acord privind resursele naturale cu Ucraina. „Președintele Zelenski urmează să semneze acest acord, iar veți vedea acest lucru în curând”, a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz.

Conform publicației The Wall Street Journal, acordul privind exploatarea comună a resurselor minerale ar putea fi semnat sâmbătă, 22 februarie. Detaliile documentului nu au fost încă finalizate, însă părțile par să fie aproape de un consens.

Planul pentru o astfel de colaborare a fost propus pentru prima dată de Zelenski în toamna anului 2024, în cadrul „planului său de victorie”. După victoria lui Trump în alegeri, negocierile au accelerat, dar au întâmpinat obstacole majore.

Administrația SUA a solicitat ca Ucraina să transfere 50% din veniturile generate de exploatarea resurselor și jumătate din valoarea noilor licențe eliberate unor terțe părți. În schimb, Washingtonul a promis asistență militară și un acord prioritar față de alte parteneriate comerciale ale Kievului. Zelenski a refuzat de două ori să semneze, cerând garanții clare de securitate pentru Ucraina.

După o întâlnire recentă cu Keith Kellogg, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru „un acord solid, eficient, de investiții și securitate cu SUA”. La rândul său, Washingtonul a apreciat deschiderea lui Zelenski, calificând acordul privind resursele naturale drept „cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

O vulnerabilitate critică în serverele Microsoft SharePoint este exploatată intens de hackeri din întreaga lume, iar China se află în prim-planul atacurilor, potrivit unei investigații realizate de Axios. În ciuda actualizărilor de securitate lansate de Microsoft, multe sisteme rămân în continuare expuse, în special dacă atacatorii au reușit deja să pătrundă și să își asigure acces permanent în rețelele compromise.

SharePoint, un instrument-cheie pentru stocarea și partajarea documentelor în companii, instituții publice și organizații guvernamentale, este utilizat pe scară largă de școli, spitale și agenții ale statului, multe dintre ele fiind acum în alertă maximă și încercând să stabilească dacă infrastructura le-a fost compromisă.

Luni, Microsoft a confirmat că cel puțin trei grupuri de hackeri chinezi – dintre care două au legături directe cu guvernul de la Beijing – exploatează vulnerabilitatea încă din 7 iulie. Atacul este clasificat ca fiind de tip „zero-day”, adică exploatat înainte ca Microsoft să fi avut cunoștință și să poată furniza un remediu.

Potrivit Agenției americane pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA), atacatorii pot obține acces deplin la fișiere sensibile sau pot executa cod malițios de la distanță. Estimările arată că aproximativ 100 de organizații au fost deja compromise, printre care se numără instituții guvernamentale, universități, o companie energetică și o firmă de telecomunicații din Asia.

„Nu mai este vorba doar de un singur grup de hackeri. Toți profită acum,” avertizează Michael Sikorski, director tehnic la Unit 42, divizia de securitate a Palo Alto Networks. Charles Carmakal, CTO la Mandiant, confirmă că multiple grupuri se grăbesc să exploateze breșa, într-o cursă contra-cronometru pentru a fura date și a instala backdoor-uri.

Deși Microsoft a lansat patch-uri de securitate pentru toate versiunile afectate, realitatea este că sistemele deja compromise rămân vulnerabile. Hackerii au furat chei de acces și au instalat mecanisme care le permit să reintre oricând, chiar dacă sistemele par a fi protejate. „Atacul se amestecă cu activitatea normală a sistemului, ceea ce face extrem de greu de detectat anomaliile,” explică Kayne McGladrey, expert în securitate cibernetică.

Sute de victime pot rămâne neinformate cu privire la compromiterea serverelor. „Organizațiile care nu au echipe specializate în detectarea amenințărilor nu au nici vizibilitatea necesară pentru a înțelege ce li se întâmplă,” avertizează McGladrey.

Cele mai afectate sunt entitățile publice cu infrastructură tehnică învechită: școli, spitale și agenții de stat care folosesc servere SharePoint mai vechi și care nu dispun de resurse pentru răspuns rapid sau instrumente avansate de detecție. „Este îngrijorător că multe dintre aceste organizații nu au capacitatea de a reacționa eficient,” adaugă Sikorski.

Experții estimează că vor urma valuri succesive de atacuri. Hackerii oportuniști vor căuta să exploateze rapid serverele pentru a instala ransomware sau a fura baze de date. În paralel, grupurile de atacatori afiliate statelor vor desfășura campanii discrete, pe termen lung, cu scopul de a extrage informații sensibile și de a-și păstra accesul în rețele compromise, uneori luni sau chiar ani, fără a fi detectați.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA