Bolea se face că plouă în criza de la CFM: Ei singuri știu că trebuie să-și caute bani

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și au cerut soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
03 Iul. 2025, 13:38 // Opinii // 

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Un proiect legislativ votat în prima lectură de 57 de deputați prevede introducerea unor condiții clare de acces la profesie, reguli contractuale stricte și sancțiuni dure pentru cei care nu respectă noile norme.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, își propune să asigure transparența pe piața imobiliară și protecția consumatorilor, într-un sector în continuă expansiune. Potrivit documentului, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest scop, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional gestionat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Pentru a obține certificarea, viitorii agenți vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: studii superioare sau medii de specialitate, precum și lipsa antecedentelor penale pentru infracțiuni economice sau contra patrimoniului. De asemenea, activitatea agenților imobiliari va putea fi desfășurată doar în baza unor contracte scrise cu clienții, în care să fie clar specificate drepturile și obligațiile ambelor părți.

Proiectul interzice expres practicile comerciale incorecte, precum publicitatea mincinoasă sau comisioanele ascunse. Pentru nerespectarea noii legislații, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale severe. Persoanele fizice care nu încheie contracte scrise cu clienții vor putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice vor risca amenzi de până la 40.000 de lei, cu suspendarea activității în domeniu pentru o perioadă de la șase luni la un an.

Supravegherea și controlul respectării legii vor reveni mai multor instituții de stat: Serviciul Fiscal de Stat, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Totodată, se introduce un mecanism oficial de sesizare și investigare a plângerilor împotriva agenților imobiliari.

Potrivit notei de fundamentare, legea ar urma să contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare, combaterea economiei informale, atragerea investițiilor străine și creșterea veniturilor din impozite. De asemenea, alinierea la standardele europene ar asigura un climat de afaceri mai stabil și mai previzibil.

Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO