Mafia uleiului din Moldova! Trans Oil, acuzată de crearea unui deficit artificial pentru a majora prețurile

08 Mart. 2025, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Mart. 2025, 10:50 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, critică autoritățile pentru lipsa de reacție în fața scumpirii  uleiului vegetal, un produs alimentar esențial pentru populația Republicii Moldova. Într-o postare recentă, acesta și-a exprimat dezamăgirea că Guvernul nu a convocat o ședință de urgență pentru a analiza situația și pentru a lua măsuri concrete.

Slusari a evidențiat că industria producției de ulei din Moldova este dominată de holdingul Trans Oil, deținut de omul de afaceri Vaja Jhashi, care, potrivit acestuia, ar fi contribuit la crearea unui deficit artificial pe piață. „Fabricile din Moldova, care aparțin acestui holding cu interese străine țării noastre, practic nu au lucrat din septembrie 2024. În loc să proceseze materia primă, acestea au transformat uzinele în elevatoare pentru depozitare, iar o mare parte din semințele de floarea-soarelui au fost exportate în alte țări, inclusiv în România, unde Trans Oil are propriile capacități de procesare”, a declarat Slusari.

Acesta a mai subliniat că din cauza opririi activității fabricilor, majoritatea angajaților din acest sector se află în șomaj tehnic, iar supermarketurile au fost invadate de ulei importat din Ucraina. „Atunci când se creează un deficit, după legile economiei de piață, prețurile cresc inevitabil”, a avertizat Slusari.

În postarea sa, fostul deputat a criticat-o și pe ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, pentru declarațiile sale ezitante privind situația. Totodată, el a acuzat fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, că a fost conștient de această situație, dar nu a intervenit, permițând astfel distrugerea industriei alimentare autohtone și creșterea dependenței de importuri.

Slusari a propus o nouă abordare legislativă pentru securitatea alimentară a țării, prin adoptarea unei legi privind suveranitatea agroalimentară. „Moldova trebuie să stabilească prin lege lista produselor la care trebuie să fie autosuficientă 100%, fără importuri. În același timp, trebuie să oferim sprijin prioritar producătorilor mici și mijlocii, cei care sunt cu adevărat legați de această țară și pot contribui la salvarea economiei naționale”, a concluzionat el.

Miercuri, ministra Agricculturii, Ludmila Catlabuga declara: „Creșterea a fost influențată de mai mulți factori, începând cu materia primă – semințele de floarea-soarelui. Seceta din 2024 a redus productivitatea, iar fermierii sunt reticenți să vândă materia primă, în așteptarea unor prețuri mai mari”, a declarat Catlabuga.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA