Piața asigurărilor, un jaf legal? Moldovenii au plătit 83 miliarde lei și au primit doar 29 miliarde

10 Mart. 2025, 10:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Mart. 2025, 10:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Piața asigurărilor din Republica Moldova a trecut printr-o transformare semnificativă în urma reformelor implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM). După ani de lipsă de transparență, concurență limitată și tarife nejustificat de mari, sectorul asigurărilor a început să recupereze teren, înregistrând o creștere a penetrării pieței de la 0,7% din PIB în 2020 la 1,0% din PIB în 2023-2024, potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță.

Înainte de reformă, aproape 45% din primele de asigurare erau intermediate prin brokeri care percepeau comisioane de până la 45%, ceea ce afecta direct costurile suportate de consumatori. În plus, doar 35% din valoarea primelor achitate se întorceau la clienți sub formă de despăgubiri, un procent considerabil mai mic decât standardele internaționale.

În ultimii 25 de ani (2000-2024), consumatorii moldoveni au plătit 83 de miliarde de lei pentru asigurări (ajustat la inflație), dar au primit despăgubiri de doar 29 de miliarde de lei, ceea ce a evidențiat o problemă cronică în acest sector.

Reforma BNM a introdus mecanisme de transparență și concurență, care au dus la reducerea semnificativă a tarifelor în domeniul asigurărilor. Prețurile pentru Cartea Verde au scăzut cu până la 30%, de la 650 lei la aproximativ 450 lei. Asigurarea obligatorie auto internă (RCA) s-a ieftinit de peste două ori. Or, consumatorii pot acum compara online tarifele pe site-ul BNM, unde diferențele de preț sunt semnificative (ex: Cartea Verde pentru 15 zile variază între 437 și 980 lei).

În ciuda acestor progrese, comisioanele brokerilor rămân ridicate, iar în 2023-2024, aproximativ 42% din polițele Cartea Verde au fost intermediate prin brokeri, cu un comision mediu de 40%.

Un alt efect pozitiv al reformei este creșterea ratei despăgubirilor la 40,6% în 2024, comparativ cu anii anteriori. Totuși, acest procent rămâne sub standardele regionale (50-60%) și internaționale (70-80%), ceea ce arată că piața asigurărilor mai are de recuperat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi