Banii fug din Bitcoin și Ethereum! Noua generație de tokenuri schimbă regulile pieței

17 Mart. 2025, 11:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 11:07 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Piața criptomonedelor din UE se află la o răscruce, în condițiile în care Bitcoin și Ethereum, în ciuda rolurilor lor fundamentale, traversează o etapă de corecție din cauza peisajului macroeconomic, dar și din cauza unei scăderi a entuziasmului, potrivit unei analize Bidget, citată de mediafax.ro.

Pe de altă parte, tokenurile DeFi, mai puțin afectate de aceste fluctuații macro, se bucură de un val de adopție și de sprijin din sfera reglementărilor, arată o analiză Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.

Industria cripto din Uniunea Europeană traversează o schimbare importantă a dinamicii. Implementarea reglementării Markets in Crypto-Assets (MiCA), în vigoare din decembrie 2024, a venit cu un cadru ce îmbunătățește transparența și protecția investitorilor. În contextul acestei clarități reglementare, piața criptomonedelor din blocul european prezintă o divergență în ce privește performanța.

Cu alte cuvinte, tokenurile din sfera Decentralized Finance (DeFi) câștigă teren, în timp ce Bitcoin și Ethereum (BTC, respectiv ETH) se confruntă cu presiuni. Concret, monedele BTC și ETH au scăzut cu 20-30% față de maximele recente, reflectând o fază naturală de capitalizare a profiturilor și influența unor factori macroeconomici, precum menținerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA la 4,25%-4,5%.

Pe de altă parte, tokenurile DeFi au înregistrat o creștere de 15% în ultimele săptămâni, susținută de utilitatea lor în ecosistemele descentralizate. Proiecte DeFi precum Chainlink și Uniswap și-au consolidat poziția în industrie, demonstrându-și valoarea prin funcționalitate și aplicabilitate.

Fundamental, BTC și ETH sunt active utilizate ca rezervă de valoare, iar din acest motiv, tind să fie mai afectate de presiunile macroeconomice, cum ar fi tarifele comerciale impuse de Donald Trump și așteptările privind ratele dobânzilor. La polul opus, tokenurile DeFi continuă să prospere datorită unor situații de utilizare reale, precum tokenizarea activelor din lumea reală și yield farming.

Această diferență este amplificată într-o perioadă de tensiuni geopolitice, determinând scăderea prețurilor BTC și ETH, în timp ce tokenurile DeFi își mențin traiectoria ascendentă – fenomen confirmat de mișcările recente ale pieței, subliniază analiza Bitget.

Dacă ne gândim la viitor, se poate spune că următoarea reuniune FOMC reprezintă un moment cheie pentru piață. În situația în care Fed adoptă un ton mai dur, prețurile ar putea stagna sau scădea din intervalul actual de 85.000-76.000 USD, pentru că o astfel de decizie ar întări dolarul și randamentele. Acest lucru pune presiune asupra activelor de risc precum BTC și ETH.

Pe termen mai lung, viitorul upgrade Ethereum Pectra ar putea schimba dinamica pieței în favoarea ETH, deoarece actualizarea va îmbunătăți scalabilitatea și securitatea rețelei, arată Bitget.

Dintr-o perspectivă instituțională, lansarea contractelor futures BTC pe Singapore Exchange ar putea avea efecte de undă asupra pieței cripto din UE. Nu este un secret faptul că autoritățile de reglementare din Singapore au adoptat o poziție fermă față de activele digitale, iar o posibilă aprobare ar putea indica o acceptare mai amplă. Implicarea instituțională vine într-un moment de volatilitate și incertitudine, iar această mișcare ar putea aduce mai multă stabilitate pieței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2025, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Mai 2025, 18:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania de stat Metalferos S.A., liderul național în colectarea fierului vechi, a înregistrat în 2024 pierderi nete de 23,75 milioane de lei, potrivit raportului financiar anual publicat de companie. În 2023 pierderile au fost de aproape 45 milioane lei.

Paradoxal, în 2024 veniturile companiei aproape s-au dublat, ajungând la 274,9 milioane lei, față de 139,8 milioane lei în anul precedent. În același timp, cheltuielile de exploatare au crescut accelerat, determinând o scădere drastică a profitului operațional.

Printre cele mai mari costuri suportate de companie s-au numărat: cheltuieli administrative – 14,1 milioane lei, cheltuieli de distribuire – 43 milioane lei (în creștere explozivă față de 3,3 milioane lei în 2023) și cheltuieli operaționale diverse – 35,9 milioane lei.

Astfel, rezultatul din activitatea operațională a fost unul negativ, de -25,95 milioane lei, față de -37,8 milioane lei în anul anterior. Activitatea financiară s-a redresat de la pierderi de 7,2 milioane lei în 2023 la un mic profit de 1,5 milioane lei în 2024, grație veniturilor din diferențe de curs valutar.

La capitolul numerar, compania a încheiat anul 2024 cu doar 5,48 milioane lei în conturi, față de peste 59 milioane lei la începutul anului. Fluxul net de numerar din activitatea operațională a fost de asemenea negativ, de -54,2 milioane lei.

Pe fondul acestor pierderi, capitalul propriu al companiei a scăzut semnificativ, ajungând la 117,57 milioane lei, de la 261,3 milioane lei cu un an în urmă. Metalferos are în prezent 132 de angajați și operează din Zona Industrială Vatra, Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE