Europa îngheață la portofel! Reumplerea depozitelor de gaz costă cu 10 miliarde de euro mai mult

19 Mai 2025, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 14:36 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană se confruntă cu o notă de plată suplimentară de aproximativ 10 miliarde de euro în această vară, pentru a reface stocurile de gaze naturale epuizate în urma primei ierni cu adevărat reci de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unei analize publicate de The Financial Times.

În martie, depozitele de gaze din Europa au fost golite în proporție de două treimi, iar pentru a atinge obiectivul de 90% capacitate de stocare până în noiembrie, blocul comunitar va avea nevoie de investiții de aproximativ 26 de miliarde de euro. Prin comparație, anul trecut, pentru a ajunge la un nivel de 99%, au fost cheltuiți 16 miliarde de euro.

„A fost prima iarnă adevărată de la începutul războiului”, a declarat Anouar Kuhanathan, analist citat de FT, adăugând că producția redusă de energie eoliană a forțat statele europene să apeleze mai mult la gaz.

Deși prețurile actuale la gaze sunt mai mici decât în urmă cu un an — în principal datorită cererii slabe din China — traderii sunt reticenți în a reumple depozitele rapid, așteptând o eventuală scădere suplimentară a prețurilor. Cu toate acestea, o eventuală grăbire a achizițiilor la final de vară ar putea duce la o nouă explozie de prețuri, avertizează experții.

Analiștii Morgan Stanley estimează că, din cauza cererii mari de reumplere, prețurile la gaze ar putea crește cu 10% în timpul verii, față de nivelurile actuale. Pentru a umple depozitele în proporție de 80%, Europa ar trebui să crească importul de GNL (gaz natural lichefiat) cu 45% comparativ cu anul trecut.

În contextul acestor provocări, statele UE au convenit recent asupra unei flexibilizări a obiectivului de stocare, după ce ținta rigidă de 90% impusă anterior a dus la salturi de prețuri pe piața gazelor în lunile de vară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO