Facturi mai mici și blocuri mai calde: UE și BERD dau 40 mil. euro pentru Chișinău

22 Mai 2025, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 15:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova va beneficia de finanțare nerambursabilă pentru modernizarea infrastructurii energetice a capitalei. Parlamentul a ratificat, astăzi, două acorduri de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care vizează realizarea Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.

Acordul dintre Republica Moldova, S.A. „Termoelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind acordarea grantului din cadrul Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene prevede acordarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 24,54 milioane de euro. De asemenea, a fost ratificat un Acord care prevede că BERD va mai acorda un grant de 15 milioane de euro, din Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est.

Resursele financiare sunt destinate pentru modernizarea infrastructurii energetice a capitalei. Proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău” are un buget total de 326 milioane de euro. Anterior, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut încheiat cu BERD. De asemenea, Banca Europeană pentru Investiții va acorda un credit de 143,5 milioane de euro.

Cu suportul partenerilor de dezvoltare, vor fi instalate 2 510 Puncte Termice Individuale, iar 1 665 de blocuri vor trece la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic. La fel, vor fi implementate 57 de proiecte-pilot pentru termoizolarea blocurilor de locuințe și modernizarea sistemelor interioare de distribuție a agentului termic, vor fi reabilitate rețelele termice și vor fi construite două stații de pompare. Astfel, vor fi reduse costurile pentru consumatorii finali, modernizarea și creșterea fiabilității serviciilor de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, precum și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluanților atmosferici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 11:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Toți angajatorii din Republica Moldova, inclusiv întreprinderile de stat, sunt obligați prin lege să asigure anual controale medicale periodice pentru angajați. Conform Codului Muncii și reglementărilor sanitare, examenele sunt esențiale pentru protejarea sănătății lucrătorilor expuși la factori de risc profesional, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni și suspendarea activității.

În acest context, Harper Medklinik anunță lansarea oficială a serviciilor de medicină a muncii (medicină ocupațională), devenind prima clinică privată autorizată în acest domeniu în Republica Moldova. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe 5 martie 2024, a noului Regulament Sanitar privind supravegherea sănătății la locul de muncă, procedura a fost simplificată semnificativ – atât în ceea ce privește numărul de specialiști implicați, cât și logistica examinării.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1079/2023, lucrătorii care activează în condiții cu risc (zgomot, noxe, temperaturi extreme, muncă de noapte, efort fizic intens etc.) trebuie examinați cel puțin o dată pe an, iar pentru restul salariaților, frecvența este stabilită de medicul de medicina muncii (dar nu mai rar de o dată la doi ani). Costurile sunt suportate integral de angajator, conform art. 18 al Legii securității și sănătății în muncă și art. 103 din Codul Muncii.

Harper Medklinik oferă angajatorilor o serie de avantaje competitive:

Program flexibil, inclusiv în zilele de sâmbătă;

Echipamente ultramoderne, investigații rapide și precise;

Fără cozi, fără stres, cu o echipă profesionistă și atmosferă prietenoasă;

Examinări mobile, direct la sediul companiei, pentru anumite riscuri;

Prețuri începând de la 500 lei per factor de risc, cu oferte personalizate în funcție de numărul de angajați și specificul activității.

Mai mult, angajatorii pot deduce fiscal aceste cheltuieli medicale. Potrivit art. 24 lit. d) din Codul Fiscal, serviciile medicale contractate pentru angajați sunt deductibile în limita unui salariu mediu lunar prognozat de Guvern (pentru 2024 – 13.700 lei per salariat).

P

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO