Producția de gaze naturale din Rusia scade în 2025, în ciuda creșterii exporturilor către China

24 Iul. 2025, 09:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 09:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rusia a înregistrat o scădere a producției de gaze naturale în prima jumătate a anului 2025, în condițiile în care creșterea exporturilor către China și cererea internă sporită nu au reușit să compenseze pierderea livrărilor către Europa prin Ucraina, informează Bloomberg, citând datele oficiale ale Rosstat.

Potrivit calculelor agenției, Rusia a produs 334,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale și gaze asociate în perioada ianuarie–iunie, ceea ce reprezintă o scădere de 3,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape două treimi din această cantitate au fost extrase de gigantul energetic Gazprom.

Scăderea vine pe fondul încetării tranzitului de gaze prin Ucraina începând cu ianuarie 2025, după ce autoritățile de la Kiev au refuzat prelungirea acordului de tranzit semnat în urmă cu cinci ani. Acest coridor era unul dintre ultimele două canale prin care Rusia mai putea furniza gaze Europei după ce alte conducte-cheie au fost închise sau avariate. În 2024, prin Ucraina au fost livrate peste 15 miliarde de metri cubi de gaz.

China a devenit între timp principala piață de desfacere pentru Gazprom. Exporturile către această țară prin conducta „Puterea Siberiei” sunt estimate să crească cu peste 20% în 2025, apropiindu-se de capacitatea maximă de 38 miliarde metri cubi pe an. În prima jumătate a anului, au fost zile în care volumele exportate au depășit obligațiile contractuale ale Moscovei.

În paralel, Gazprom a intensificat și livrările către Slovacia prin „TurkStream”, singura rută rămasă deschisă către Europa. Din aprilie, volumul livrărilor către Slovacia a crescut semnificativ, țara declarând că dorește să își asigure întreaga necesitate de gaz din Rusia în 2026. De asemenea, Rusia a început să exporte gaze către unele state din Asia Centrală, în baza unor contracte pe 15 ani.

Pe plan intern, consumul de gaze a crescut datorită extinderii rețelelor naționale și a unei primăveri neobișnuit de reci, care a stimulat cererea în unele regiuni.

Totuși, în lipsa unor acorduri majore noi de export, perspectivele pentru o redresare semnificativă a producției rămân limitate. Gazprom nu va putea extinde semnificativ livrările către China până în 2027, când este estimată finalizarea rutei din Extremul Orient. Între timp, negocierile privind proiectul „Puterea Siberiei 2”, care ar putea dubla exporturile de gaz spre China, sunt în impas.

Producția de gaz natural lichefiat (GNL) a scăzut și ea cu 5,1%, ajungând la 16,5 milioane de tone în primul semestru. Capacitatea de extindere a producției GNL este blocată de sancțiunile occidentale impuse proiectului „Arctic LNG-2”, condus de compania rusă Novatek.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2025, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Iul. 2025, 07:15 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump, favorit în cursa pentru Casa Albă din 2024, este puțin probabil să implementeze promisiunea sa de a impune tarife de 100% asupra țărilor care cumpără petrol din Rusia, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Motivul principal: măsura ar putea accentua presiunile inflaționiste deja problematice în SUA și pe plan global, generând riscuri economice și politice semnificative.

Experiențe anterioare, precum eșecul amenințărilor similare aplicate Venezuelei, sugerează că astfel de politici sunt ineficiente, în special în fața unor actori economici puternici precum China, principalul cumpărător de țiței rusesc.

„Tarifele secundare pot deveni un instrument prea brutal în cazul Rusiei”, a explicat Fernando Ferreira, director pentru riscuri geopolitice la compania de consultanță Rapidan Energy Group. El avertizează că, în cazul în care SUA ar decide să scoată de pe piață peste 4,5 milioane de barili pe zi de petrol rusesc și să întrerupă legăturile comerciale cu țările care îl importă, s-ar putea produce un șoc global al prețurilor și o prăbușire a economiei mondiale.

În contextul în care inflația este deja o temă electorală sensibilă în SUA, analiștii cred că Trump va evita acest „scenariu nuclear”, în ciuda retoricii dure la adresa Rusiei din campania sa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA