La 23 iunie curent, au fost desfășurate lucrările atelierului de validare, dedicate prezentării Raportului de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru 2012-2020, elaborat cu sprijinul echipei de experți ai programului de asistență tehnică al Uniunii Europene (UE) „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.
La eveniment au participat reprezentanți din partea Delegației UE în Republica Moldova, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, ODIMM, CCI și reprezentanți ai mediului academic.
În cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele analizei constrângerilor și provocărilor cu care s-a confruntat sectorul IMM pe parcursul anilor 2012-2020, precum și expuse recomandările pentru elaborarea unui nou document de politici publice pe termen mediu, dedicat sectorului IMM.
Raportul pregătit de către experți reprezintă o evaluare imparțială, bazată pe chestionare și intervievare a actorilor-cheie ce au fost implicați în procesul de implementare a Strategiei. În acest sens, au fost chestionate online 105 IMM-uri, în perioada 18 mai – 11 iunie curent, dintre care, 64 % sunt beneficiare ale programelor de asistență financiară de stat, la care majoritatea au participat în ultimii 3 ani.
Cel mai mare procentaj se constată la categorii, precum nivelul de satisfacție al beneficiarilor, cu peste 60% pentru 7 din 10 programe, inclusiv pentru aspectele tehnice ale implementării programelor, cu o pondere și mai ridicată, de 80%. De asemenea, la capitolul efectelor pozitive percepute, majoritatea respondenților au raportat creșteri ale veniturilor, al accesului la finanțare și acumularea cunoștințelor.
Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretarul general al MEI, s-a referit la importanța evaluării desfășurate, accentuând că IMM-urile au o valoare majoră pentru economia RM, ponderea acestora fiind de 99 la sută din totalul afacerilor.
„Este importantă această evaluare, iar rezultatele prezentate au o mare valoare pentru noi în elaborarea unui nou program destinat IMM-urilor, astfel încât acestea să fie susținute în perioada de recuperare post-pandemică”, a declarat secretarul general. În același context, Lilia Palii a exprimat gratitudine echipei de experți pentru abordarea profesionistă în realizarea Raportului, dar și Delegației UE pentru sprijinul acordat în implementarea agendei de reforme a Guvernului și pentru interesul major al acesteia, orientat spre crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului IMM.
Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru perioada 2012-2020 a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern nr. 685, din 13 septembrie 2012, scopul acesteia fiind să contribuie la crearea unui mediu de afaceri favorabil, promovarea culturii antreprenoriale în vederea susținerii IMM-urilor și asigurarea coeziunii sociale.