Istoria afacerii dulci lansată de soții Bandur din Durlești: Este foarte greu să dezvolți ceva când nu depinde de tine

24 Iun. 2021, 11:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 11:02 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Soții Bandur Mariana și Vadim au lansată o afacere „dulce” încă în anul 2011. Pentru a ajunge să aibă succes au trecut prin multe dificultăți și au apelat la înprumuturi. La început activitatea cu miere și albini era mai mult un hobby decât o afacere. Acum cuplul vinde miere naturală, faguri cu miere, tincturi și chiar lăptișor de matcă. Cuplul recunoaște că este dificil să dezvolți ceva când rezultatele depind de starea vremii.

Cuplul spune că au început afacerea în 2011, iar la început era mai mult un hobby. Au început  cu un stup, iar acum au deja 35 de stupuri pe care le transportă la cules. Nașul a fost cel care a încurajat tinerii să lanseze afacerea și le-a oferit chiar prima familie de albini.

„Afacerea am început-o în 2011 cu un singur stup, era un hobby pentru noi! Totul a început datorită nașului nostru care ne-a încurajat să tranformăm totul într-o afacere de familie. Prima familie de albini ne-au daruit-o nașii.”

În fiecare an, cuplul Bandur investea tot mai mult și înmulțeau albinile în prisacă. Pentru a se dezvolta au aplelat la împrumuturi.

„Cu fiecare an ce trecea investeam din ce în ce mai mult, si asa am înmulțit albinile în prisacă. Nu am avut susținere din alte părți, cu ajutorul Domnului luam împrumuturi pentru a ne dezvolta. Ca oricare afacere avem nevoie de utilaje si inventare pe lânga însăși prisaca.”

Cuplul spune că apicultura este o parte a agriculturii, ceea ce înseamnă că depind foarte mult de condițiile meteo și de cererea care este pe piață.

„Este foarte greu să dezvolți ceva atunci când nu depinde de tine. Apicultura este parte a agriculturii…depindem de timpul de afară. Profitabilitatea la fel depinde de aceste condiții ale vremii și de piață.”

În funcție de produs și de tipul mierii prețul diferă.

„Prețurile produselor apicole sunt diferite, mierea costă între 80-130lei, polenul 45 lei, fagurii cu miere ~150-200 lei, tincturile 100-150lei, lăptișorul de matcă 40 lei.”

Pentru a-și vinde marfa BandurApis participă la diverse târguri, de asemenea își vând produsele și online. De asemenea, producătorii spun că mierea este gustoasă dacă nu are adaosuri.

„Cu realizarea ne ocupăm singuri pe la târguri și postăm anunțuri online.”

În acest an cel mai mult au avut de câștigat de pe urma salcâmului, întrucât a fost ploaie și căldură suficientă, cu toate acestea, albinile au ieșit mai greu din iarnă.

„Anul acesta am extras miere de rapiță, miere de mai și de salcâm. Urmeaza sa transportăm prisaca la pădurea de tei și la lanul de floarea soarelui ca să suplinim stocul și cu aceste tipuri de miere. Spre deosebire de anul trecut (rece si secetos) anul acesta Dumnezeu a data și ploaie și caldura la vremea salcâmului …mai rau au ieșit albinile din iarna.”

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO