(VIDEO) O mănăstire din Rusia construiește un complex rezidențial care va avea piscină și heliport. Cât costă

28 Iun. 2021, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iun. 2021, 11:36 // Actual //  MD Bani

O mănăstire din Rusia s-a lansat în afaceri imobiliare. Pe un teren din apropierea lăcașului de cult au fost construite mai multe case, vândute apoi celor dornici să lucreze pe terenurile monahale.

Așezarea construită de mănăstire va avea o piscină, un heliport. De asemenea, vor fi instituite și reguli stricte, în ton cu învățăturile Bisericii, pe care locatarii vor fi nevoiți să le respecte.

Casele vor fi construite pe așezarea Bogoliubovo, apărută de curând în regiunea Kaliningrad. A fost construită la iniţiativa mănăstirii din apropiere, care în acest caz a jucat rolul unui dezvoltator imobiliar. Conceptul satului este unul modern: aşezarea are case ecologice şi urmează să fie construite o piscină şi chiar un heliport. Lucrările sunt, însă, abia la început, scrie ntv.ru.

Cu toate că cătunul este asemnător cu celelate din jur, aici există unele reguli speciale, religioase. Conceptul a atras locuitori din toată Rusia.

Potrivit surselor, prețurile sunt modeste conform standardelor pieței imobiliare. Un teren și o casă renovată nu sunt mai scumpe decât o piesă copeck într-o clădire înaltă sovietică din Kaliningrad. Principala condiție este să accepți și să iubești modul de viață ortodox.

Doritorii își pot construi propria casă sau pot alege una din cele construite după plan. Există 140 de căsuțe în planul de așezare.

Abbess Elisaveta: ”Am plecat de la ideea să construim o aşezare ortodoxă în apropiere de mănăstire, astfel încât oamenii să locuiască aici şi să lucreze pe terenurile mănăstirii, iar viaţa monastică să continue şi în afara zidurilor ei”.

Evgeny și Lyubov Savenkov, localnici au declarat pentru NTV: ”Casa e luminoasă, din lemn, respiră, e confortabilă. Am locuit până acum în Soci, unde am lucrat ca agronomi. Şi în Abhazia, unde Maica Elisaveta are propria ei fermă. Aşa că ne-am întâlnit acolo şi ne-a dat binecuvântarea să ne mutăm aici”.

Autoritățile locale speră că acest concept nou va aduce armonie și va fi un exemplu demn de urmat.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO