Invazie de buburuze pe litoralul românesc. ”Îţi intră în nas, în gură. Am stat în mașină cu geamurile închise”

28 Iun. 2021, 06:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
28 Iun. 2021, 06:03 // Actual //  Otilia Cotruța

Este invazie de buburuze pe litoralul românesc, după o lună în care a plouat aproape zilnic, iar agricultorii n-au mai putut să îşi trateze chimic culturile, lucru care a favorizat înmulţirea insectelor aduse de vânt direct pe plajă, scrie PRO TV România.

Vestea bună este că fenomenul nu va dura mai mult de o săptămână însă asta nu-i încălzeşte pe cei care sunt acum la mare.

Insectele ies în număr mare în jurul prânzului când caută hrană. Sunt atât de multe încât, mai în glumă, mai în serios, turiştii riscă să se bronzeze cu buline. O domnişoară şi-a scuturat prosopul la interval de câteva minute. Cel mai rău este atunci când buburuzele nimeresc în pahar.

Tânără: “Roiuri îţi intrau în nas, în gură, în ureche. Nu ştiu ce se întâmplă, dar este un fenomen tare ciudat. Eu nu am mai văzut. Când am fost pe drum, am stat în maşină cu geamurile închise, căci altfel nu se putea.”

Dan Iancu, compozitor: “Ieri au fost miliarde cred.”
Reporter: “Nu vă deranjează?”
Dan Iancu: “Ba da ieri ne-au deranjat. chiar nu s-a putut sta.”

Insectele s-au întins pe tot litoralul, din Mamaia, până la Costineşti şi Vama Veche. Cel mai rău este însă pe plajele de la Corbu şi Vadu – unde pe terenurile agricole a început deja treieratul. De acolo vântul a purtat buburuzele către plaje, de unde n-au mai putut zbura din cauza curenţilor puternici de deasupra mării aşa că au căzut… pe şezlonguri.

Specialiştii pun fenomenul pe baza ploilor zilnice din ultima lună – când agricultorii n-au mai putut să îşi trateze chimic culturile.
Mircea Chipăilă, Asociaţia Agricultorilor Constanța: “Aş considera-o sanitarul grădinilor şi chiar a culturilor din camp. Invazia este dată de numărul foarte mare de afide, ea vine în completare să mănânce afidele, deci de data asta buburuza este foarte benefică fiind un sanitar.”

Autorităţile nu pot să intervină. Dacă ar da cu insecticid pe plaja ar pune în pericol sănătatea turiştilor, iar stropirea culturilor în această perioadă este interzisă pentru că a început recoltarea graului.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală