Scoasă din uz și apoi cumpărată de un investitor privat, o centrală pe cărbune pusă în slujba generării de monede bitcoin a transformat un lac glaciar aflat la poalele munților într-o veritabilă cadă jacuzii, cu apă numai bună de scăldat, scrie go4it.ro.
Conectată la Seneca Lake, un lac glaciar vechi de 12000 de ani localizat în statul american New York, o fostă centrală electrică pe cărbune reconvertită între timp pentru a funcționa cu gaze naturale deversează atât de multă apă caldă încât a transformat luciul de apă întins pe o suprafață de 173 km² într-un veritabil lac tropical.
Achiziționată de o companie numită Greenidge, centrala electrică bazată pe arderea de combustibili fosili urma să genereze profit prin acoperirea necesarului de energie în rețeaua națională de electricitate, în perioadele cu vârf de consum. Însă compania care o administrează a decis că aceste perioade de vârf sunt mai degrabă rare, potențialul instalațiilor deținute rămânând neutilizat mare parte din timp. Soluția găsită a fost vânzarea Greenidge către o altă companie privată, Atlas Holdings, specializată în activitatea de minare a monedei Bitcoin.
Încurajată de boom-ul criptomonedelor din ultimul an, Atlas a instalat mii de rig-uri Bitcoin în imediata vecinătate a centralei termoelectrice, generând începând cu luna februarie 2021 peste 1.100 de monede Bitcoin. Compania are planuri să instaleze alte mii computere specializate ASIC Miner, în cele din urmă ocupând 85 MW din capacitatea centralei de 108 MW.
Dacă autoritățile de reglementare din Statele Unite nu restricționează activitatea termocentralei Greenidge, alte 30 de centrale electrice din statul New York ar putea fi conectate la ferme Bitcoin pentru maximizarea profiturilor, punând în pericol obiectivele de reducere a emisiilor de CO².