Lac glaciar de 12000 de ani, transformat în „cadă jacuzzi” pentru generarea de monede bitcoin

09 Iul. 2021, 18:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 18:43 // Actual //  MD Bani

Scoasă din uz și apoi cumpărată de un investitor privat, o centrală pe cărbune pusă în slujba generării de monede bitcoin a transformat un lac glaciar aflat la poalele munților într-o veritabilă cadă jacuzii, cu apă numai bună de scăldat, scrie go4it.ro.

Conectată la Seneca Lake, un lac glaciar vechi de 12000 de ani localizat în statul american New York, o fostă centrală electrică pe cărbune reconvertită între timp pentru a funcționa cu gaze naturale deversează atât de multă apă caldă încât a transformat luciul de apă întins pe o suprafață de 173 km² într-un veritabil lac tropical.

Achiziționată de o companie numită Greenidge, centrala electrică bazată pe arderea de combustibili fosili urma să genereze profit prin acoperirea necesarului de energie în rețeaua națională de electricitate,  în perioadele cu vârf de consum. Însă compania care o administrează a decis că aceste perioade de vârf sunt mai degrabă rare, potențialul instalațiilor deținute rămânând neutilizat mare parte din timp. Soluția găsită a fost vânzarea Greenidge către o altă companie privată, Atlas Holdings, specializată în activitatea de minare a monedei Bitcoin.

Încurajată de boom-ul criptomonedelor din ultimul an, Atlas a instalat mii de rig-uri Bitcoin în imediata vecinătate a centralei termoelectrice, generând începând cu luna februarie 2021 peste 1.100  de monede Bitcoin. Compania are planuri să instaleze alte mii computere specializate ASIC Miner, în cele din urmă ocupând 85 MW din capacitatea centralei de 108 MW.

Dacă autoritățile de reglementare din Statele Unite nu restricționează activitatea termocentralei Greenidge, alte 30 de centrale electrice din statul New York ar putea fi conectate la ferme Bitcoin pentru maximizarea profiturilor, punând în pericol obiectivele de reducere a emisiilor de CO².

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău