Sfaturi pentru antreprenori: ce ar trebui să conțină un plan de afaceri

09 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iul. 2021, 17:45 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Planul de afaceri cuprinde drumul pe care îl va parcurge afacerea ta până la atingerea obiectivelor. Sau altfel spus un plan de afaceri ar însemna să știi de unde te pornești și unde vrei să ajungi.

Business planul este un instrument util de gestiune și planificare a afacerii și poate fi elaborat la orice etapă de dezvoltare a acesteia.

Un plan de afaceri bine pregătit te va ajuta să eviți pierderile provocate de proiectele neviabile înainte ca ele să fie implementate. În afară de utilitatea planului pentru antreprenor, acesta este și principalul document solicitat în procesul de accesare a finanțărilor, fie că este vorba de credite, împrumuturi financiare sau granturi.

Un plan de afaceri trebuie să fie clar, bine structurat și să ofere o imagine de ansamblu asupra afacerii tale. Structura lui, indiferent de tipul de business, etapa în care se află sau mărimea acestuia, este, în mare parte, aceeași. Volumul unui plan depinde de complexitatea afacerii însă, în medie, orientează-te la un volum de 20-30 de pagini.

 În linii mari un plan trebuie să cuprindă:

  Descrierea afacerii și obiective

  Produse/ servicii oferite

  Descrierea pieței

  Strategii de marketing și vînzări

  Modul de organizare/ structura orgnaizatorică

  Evaluarea riscurilor

  Finanțarea afacerii.

Un plan de afaceri este imaginea întreprinderii în fața investitorilor și a creditorilor tăi.

Avem și câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îți faci un plan de afaceri de nota zece:

✔ Prezintă informația într-un mod ordonat și profesionist, utilizează imagini, diagrame și grafice, prezintă informații veridice și confirmate documentar.

✔ În descrierea afacerii utilizează propoziții scurte, exprimări simple și ușor de înțeles.

✔ Roagă oamenii de încredere și mentorii tăi să îți citească planul de afaceri și să vină cu comentarii și sugestii de îmbunătățire.

✔ Asigură-te că acoperi toate aspectele-cheie ale unui plan de afaceri.

✔ Fă proiecții financiare cât mai realiste. Cel mai bine este să îți trasezi câteva scenarii: pesimist, realist și optimist.

✔ Revino la planul tău de afaceri ori de câte ori poți, recitește-l și modifică-l dacă apar informații noi și recalculează indicatorii financiari.

Un model de plan de afaceri puteți accesa AICI.

Sursa: ODIMM

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 10:26 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Chiar dacă este un activ extrem de volatil, criptomonedele pot ajuta investitorii să-și construiască avere, mai ales dacă investesc în monede digitale pe termen lung.

Aproximativ 13% dintre americani au cumpărat sau au tranzacționat criptomonede în ultimul an, potrivit unui sondaj recent realizat de NORC, un grup de cercetare de la Universitatea din Chicago. În aceeași perioadă de timp, 24% au tranzacționat acțiuni, a constatat studiul.

Bitcoin a bătut în ultimul timp, prezentând natura volatilă a multor monede digitale. Vineri, activul a scăzut la aproximativ 32.000 de dolari pe monedă, dar a revenit la aproximativ 40.000 de dolari luni, cel mai mare preț pe care l-a lovit din iunie. Marți, criptomoneda a scăzut din nou, tranzacționându-se în scădere cu 5% în jur de 37.000 de dolari.

Aceasta este o scădere semnificativă față de maximul istoric înregistrat la aproximativ 63.000 de dolari la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, bitcoinul este în creștere cu aproximativ 30% până în prezent.

„Are un loc, în special pentru cei mai tineri”, a spus Tyrone Ross, CEO al Onramp Invest, un furnizor de tehnologie de gestionare a „cripto-activelor” pentru consilierii financiari.

Pentru a fi sigure, investițiile în criptomonede ar trebui să fie pe locul doi, doar după un plan financiar solid care să includă economii de urgență și planificare solidă a pensiilor, potrivit lui Ross.

„Mai întâi aveți un plan financiar și aflați unde se încadrează cripto în acest lucru”, a spus Ross. „Dacă nu ai un plan, ce faci?”

Cu toate acestea, odată ce este în vigoare, poate avea sens ca investitorii să considere cripto-ul ca pe o parte cheie a portofoliului lor pe termen lung.

Alocare

Experții financiari recomandă, în general, să investiți  în criptomonede o sumă de bani pe care sunteți gata să o pierdeți.

De obicei, deținerea a 5% din portofoliul dvs. într-un activ cu risc ridicat, cum ar fi bitcoin – sau alte monede – este o regulă sigură. Cu toate acestea, pentru unii investitori ar putea avea sens să punem și mai mult în cripto.

„Aș spune de la 5% la 15% din activele digitale în general și asta crește de la 2% la 5%”, a declarat Alex Mashinsky, cofondator și CEO al Celsius, un împrumutat de criptomonede care plătește randamente ridicate și furnizează împrumuturi folosind cripto ca garanție.

Alocările mai mari sunt, în general, pentru investitorii mai tineri care cred cu adevărat în tehnologia din spatele criptomonedelor, care cred că va fi adoptată mai larg în viitor și au timp să aștepte.

„Dacă ai 69 de ani și te retragi anul viitor și vei avea nevoie de acești bani, evident că nu este o idee bună”, a spus Mashinsky. „Dar dacă ai peste 20 de ani și proiectezi 20 sau 30 de ani înainte, atunci ar trebui să ai o alocare mai mare.”

Experții recomandă, de asemenea, ca investitorii să cumpere cripto folosind strategii similare cu cele utilizate pentru acțiuni, cum ar fi media costului în dolari – practic, introducând în mod constant cantități mici de bani, în loc să cumpere toate simultan. Acest lucru ajută la combaterea volatilității prețurilor.

„Nu este vorba despre„ voi câștiga de 10 ori banii mei, voi fi bogat ”, a spus Mashinsky. În schimb, investițiile în criptomonede ar trebui privite ca o altă cale către independența financiară care poate ajuta oamenii să depășească inflația în timp.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală