FOTO În așteptarea unui investitor, Hotelul renumitei interprete Sofia Rotaru, continuă să fie gol. La cât este evaluat

18 Iul. 2021, 14:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 14:24 // Au Bani //  MD Bani

Hotelul-restaurant Villa Sofia, care se află în Crimeea și aparține celebrei cântărețe originare din Republica Moldova, Sofia Rotaru, continuă să fie gol. Agenții imobiliari locali cred că în acest timp un cetățean al Ucrainei a pierdut zeci, dacă nu chiar sute de milioane de ruble din profit net, deoarece hotelul este situat chiar în centrul celebrului terasament din Yalta din spatele sculpturii „Doamna cu un câine”, dar nu primește oaspeți.

În ciuda faptului că hotelul are doar 12 camere, locația sa favorabilă și stilul în sine, inclusiv interiorul – fiecare cameră este decorată diferit – a contribuit întotdeauna la cererea turiștilor cu cereri mari. Costul vieții pe zi, dacă vă uitați la cele mai recente prețuri înainte de închidere, a ajuns la aproximativ 82 de mii de ruble. În același timp, la hotel era și un restaurant, care aducea și mulți bani, transmite corespondentul Ria FAN.

„Hotelul arată bine îngrijit, deși nimeni nu locuiește acolo de mult timp. Poate părea dintr-o privire că este pustiu, dar nu este. Am văzut de câteva ori cum cineva și-a curățat teritoriul, cel mai probabil, a fost un fel de companie de curățenie. Mai devreme, îmi amintesc, Rotaru venea aici în fiecare an, așa că uneori o puteai întâlni pe terasament. Acum nici restaurantul, nici hotelul în sine nu sunt deschise, ci în zadar. Cred că multe dintre vedetele noastre ar dori să se odihnească în acest loc, pentru că este cu adevărat minunat aici ”, a declarat rezidentul local Dmitry Maltsev.

Potrivit acestuia, toată lumea din Yalta știe de mult că Sofia Rotaru încearcă să vândă Villa Sofia de multă vreme, totuși, aparent, nimeni nu-i oferă suma care ar fi interesantă pentru ea. De ce hotelul este închis și nu funcționează, nimeni nu știe cu adevărat.

Unii spun că hotelul ar fi intrat în faliment, în timp ce alții susțin că acest lucru se datorează poziției personale a lui Rotaru în Crimeea, se presupune că nu recunoaște statutul rus al peninsulei, dar se află încă în Federația Rusă, pentru care este criticată de mulți în Ucraina.

Poate că închiderea hotelului se datorează unor motive politice, dar având în vedere faptul că Villa Sofia este încă proprietatea cântăreței, este probabil ca hotelul să-și reia activitatea în viitor, a spus sursa.

Este demn de remarcat faptul că mai devreme, într-o conversație cu Ria FAN, un specialist în vânzări imobiliare din Yalta a estimat costul hotelului Rotaru la aproximativ 13 milioane de euro. În același timp, el a menționat că cifra de 25 de milioane de euro sunată în mass-media este foarte mare pentru astfel de bunuri imobiliare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău