Moldovenii vor fi obligați din 2022 să se înregistreze în ETIAS pentru a putea călători cu biometricul în Europa

09 Ian. 2021, 21:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2021, 21:01 // Actual //  Realitatea.md

Înregistrarea în ETIAS este necesară pentru a intra în țările europene pe un termen scurt, sub 90 de zile, în scopuri turistice generale, de afaceri, de tranzit sau medicale.

Programul ETIAS va fi în vigoare începând cu 2022 și este destinat să verifice călătorii care sosesc din străinătate ca răspuns la creșterea globală a activităților teroriste.

Programul ETIAS a fost aprobat în 2016 și va avea nevoie de patru ani pentru a dezvolta sistemele necesare, care ar fi legate de bazele de date existente privind imigrația și de alte date de securitate.

În anul 2022, cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să completeze o cerere ETIAS înainte de îmbarcarea într-un avion, portavion sau autocar pentru Europa, iar aceasta include și călătorii care vor tranzita Europa.

Astfel, orice cetățean moldovean, care dorește să intre în Europa pentru mai mult de 90 de zile, sau în alte scopuri decât cele permise în cadrul programului ETIAS va trebui să solicite o viză Schengen. Mai multe detalii despre ETIAS și despre modul de aplicare accesați AICI.

Se recomandă cetățenilor moldoveni să completeze cererea ETIAS cu 96 de ore înainte de data plecării.

Înregistrarea în ETIAS este valabil timp de 3 ani de la data emiterii și poate fi utilizată pentru mai multe intrări cu o durată de 90 de zile.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală