Statele membre ale UE ar trebui să ridice treptat restricțiile de călătorie pentru rezidenții Republicii Moldova

02 Sept. 2021, 08:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Sept. 2021, 08:23 // Actual //  MD Bani

În urma unei revizuiri efectuate în temeiul recomandării privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE, Consiliul European a actualizat lista țărilor, a regiunilor administrative speciale și a altor entități și autorități teritoriale în privința cărora restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate.

Mai exact, Israelul, Kosovoul, Libanul, Muntenegrul, Republica Macedonia de Nord și Statele Unite ale Americii au fost eliminate de pe listă, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei din 30 august 2021.

De asemenea, în privinţa rezidenţilor a 18 state şi trei teritorii: Taiwan, Hong Kong și Macao, începând cu 30 august 2021, statele membre ale UE ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe.

Acest lucru nu aduce atingere posibilității statelor membre de a ridica restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE pentru călătorii vaccinați complet, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Cele 18 state sunt: Albania, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei Darussalam, Canada, Japonia, Iordania, Noua Zeelandă,  Qatar, Republica Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina şi China, sub rezerva confirmării reciprocității

Potrivit Consiliului, această listă va continua să fie revizuită periodic și, dacă este cazul, va fi actualizată.

În categoria entităților și a autorităților teritoriale care nu sunt recunoscute ca state de cel puțin un stat membru, restricțiile de călătorie pentru Taiwan ar trebui, de asemenea, eliminate treptat.

Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui să fie considerați rezidenți ai UE în sensul acestei recomandări.

Criteriile pentru determinarea țărilor terțe pentru care ar trebui eliminate actualele restricții de călătorie au fost actualizate la 20 mai 2021. Acestea se referă la situația epidemiologică și la răspunsul global la COVID-19, precum și la fiabilitatea informațiilor și a surselor de date disponibile. Reciprocitatea ar trebui să fie luată în considerare, de asemenea, de la caz la caz.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtensteinul, Norvegia, Elveția).

La 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. Recomandarea conținea o listă inițială a țărilor în privința cărora statele membre ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe. Lista este revizuită periodic și, dacă este cazul, este actualizată.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.

Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat, se mai menţionează în comunicatul Consiliului European.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 13:18 // Actual //  Ursu Victor

Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă care, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar putea provoca în următoarele zile până la 4.500 de decese suplimentare, relatează Politico.

În provincia spaniolă Huelva, termometrele au atins 46 °C, marcând un nou record național pentru luna iunie. Temperaturile sufocante afectează totodată Italia, Grecia, Portugalia și vestul Balcanilor, unde incendiile de vegetație și victimele în rândul populației civile se înmulțesc.

„Întrebarea nu mai este dacă vom avea caniculă, ci de câte ori se va repeta anul acesta și cât va dura fiecare episod”, a declarat Marisol González, specialist OMS în schimbări climatice.

Analiza OMS arată că, până pe 3 iulie, valul de căldură ar putea cauza peste 4.500 de decese în regiune. În prezent, căldura extremă provoacă anual peste 175.000 de decese în țările din regiunea europeană a organizației. Un studiu amplu, care a inclus 854 de orașe, avertizează că mortalitatea va crește vertiginos dacă adaptarea la schimbările climatice nu devine o prioritate.

OMS subliniază legătura directă dintre arderea combustibililor fosili, intensificarea schimbărilor climatice și frecvența tot mai mare a valurilor de căldură, care devin „mai dese, mai periculoase și mai intense”, cu consecințe grave asupra sănătății publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO