Veste bună pentru antreprenori. BERD lansează o nouă resursă online pentru IMM-uri

06 Sept. 2021, 13:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 13:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Microîntreprinderile, afacerile mici și mijlocii (IMM-urile) vor beneficia de o nouă resursă online. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează platforma https://ghidulafacerii.ebrd.md cu îndrumări juridice și de afaceri. Instrumentul este creat pentru a-și intensifica răspunsul la noile provocări a mediului de afaceri în urma pandemiei Covid-19. Este important de menționat că  pagina web conține o secțiune separată pentru Moldova.

Evenimentul de lansare a resursei va avea loc pe 9 septembrie curent și va fi organizat de BERD împreună cu GGF, ODIMM, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, BAA Gladei și Partenerii și BDC Creative.

În cadrul lansării, participanții vor avea posibilitatea să exploreze instrumentele oferite de pagina web, vor discuta despre mediul de afaceri din Moldova și oportunitățile pentru dezvoltarea afacerilor. Înregistrați-vă făcând clic aici.

Noua pagină web https://ghidulafacerii.ebrd.md oferă îndrumări de specialitate pentru a ajuta proprietarii și conducătorii IMM-urilor moldovenești să facă față cerințelor furnizorilor, clienților și angajaților, să conducă provocările operaționale și financiare și să parcurgă un proces de restructurare. Platforma oferă, de asemenea, îndrumări juridice în domeniul dreptului corporativ, al ocupării forței de muncă și al insolvabilității, domenii în care întreprinderile mici solicită cunoștințe și informații. Pagina web conține șase module după cum urmează:

  1. Dezvoltă strategia de business;
  2. Gestionează cu succes personalul;
  3. Gestionează eficient afacerea;
  4. Digitalizează afacerea;
  5. Gestionează eficient finanțele;
  6. Restructurează afacerea.

Modelele și studiile de caz consolidează îndrumările și ajută utilizatorii să aplice concepte în operațiunile lor de zi cu zi. Nu este necesară înregistrarea pentru a utiliza pagina web.

Pentru a elabora îndrumările pentru întreprinderile moldovenești, echipa BERD a lucrat îndeaproape cu Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), precum și împreună cu alte asociații și organizații locale de afaceri.

 Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Moldova, a declarat: „IMM-urile reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul Republicii Moldova, 98% din toate afacerile și asigură mai mult de 330.000 de locuri de muncă în țară. Guvernul Marii Britanii este încântat să sprijine această inițiativă excelentă care va ajuta acele companii să supraviețuiască și să prospere, protejând locurile de muncă și sursele de venit ale multor mii de cetățeni moldoveni.”

Angela Sax, Șefa oficiului BERD Moldova, a declarat: „Sectorul IMM-urilor din Moldova este un element central pentru țară, inclusiv pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică. Această nouă inițiativă este un semn al sprijinului nostru continuu pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțare, consultanță și asistență tehnică.”

Iulia Costin, Director general ODIMM, a declarat că „această platformă virtuală este binevenită pentru antreprenori și va constitui o sursă de informație importantă pentru îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de afaceri ale managerilor și angajaților companiilor din Moldova.”

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală