PAS vrea să scoată offshore-urile la mal. Despre ce este vorba?

23 Sept. 2021, 09:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
23 Sept. 2021, 09:58 // Bani și Afaceri //  bani.md

Companiile offshore din Republica Moldova ar putea fi obligate să-și declare beneficiarii efectivi, potrivit inițiativei ligislative a deputatului Dumitru Alaiba. Proiectul se află pe agenda Parlamentului.

Proiectul urmărește anularea „secretului offshore” și asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, prin această inițiativă se vrea scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.

Astfel, proiectul de lege pentru modificarea legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali propune implementarea unor prevederi prin care lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică.

În Registrul de stat al persoanelor juridice ar putea fi incluse și datele personale ale beneficiarilor efectivi, care dețin sau controlează o persoană fizică, juridică sau administratorul unei societăți de investiții, o persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție și/sau care deține dreptul de proprietate/controlul asupra a cel puțin 25% din acțiuni sau din dreptul de vot al persoanei juridice ori asupra bunurilor aflate în administrare fiduciară.

„Vrem să cunoaștem numele celor care sub „secretul offshoreˮ ascund evaziuni fiscale, corupție, crime organizate, spălări de bani, atacuri raider. În ultimul deceniu, dar și înainte de aceasta, noi am fost martori la foarte multe crime financiare. Aici mă refer inclusiv la atacuri raiduri, când peste noapte acțiunile proprietarilor legitimi sunt furate, în baza documentelor trucate. Noi am fost martori la furtul unui miliard din Banca Națională. Această crimă economică a sărăcit populația, Noi am fost martori cum 22 miliarde de dolari au fost spălați în baza unor hotărâri de judecată corupte. Noi am fost martori la finanțarea ilegală a unui partid, mă refer la PSRM și dosarul Bahamas. Toate aceste crime financiare au un lucru comun- implicare companiilor anonime, companii „offshore”, declară Alaiba.

Mai mult, așa-zisele companii offshore, sau companii înregistrate în jurisdicții cu risc sporit, după cum sunt definite de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, sunt începutul și sfârșitul evaziunii fiscale, corupției, crimei organizate, spălărilor de bani, atacurilor raider și a multor altor crime. Asta, din cauza anonimatului beneficiarilor efectivi.

Potrivit notei informative a proiectului, se urmărește asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul țării, prin crearea unor precondiții ca lista beneficiarilor efectivi a tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică. Conform datelor incluse în notă, în Republica Moldova sunt peste 500 de companii offshore.

Datele Organizației Global Financial Integrity relevă că fluxul ilicit de capital din comerț al Republicii Moldova se cifrează  la 1,4 miliarde USD. Prin supraeveluarea importurilor sunt scoși din țară între 350-400 milioane USD. Acești bani pleacă și se opresc în paradisul fiscal. O parte din bani vin în țară sub formă de „investiții străine” din paradisurile fiscale.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală