Studenții Facultății de Arte Frumoase ai USM vor îmbrăca costume noi în scenă. Când vor fi prezentate

27 Sept. 2021, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 16:33 // Actual //  MD Bani

Universitatea de Stat din Moldova (USM) a procurat costume de scenă pentru studenții Facultății de Arte Frumoase, programul Coregrafie, dans popular şi dans sportiv. Acțiunea se înscrie în Planul de activități realizate cu ocazia aniversării a 75-a de la fondarea USM.

Astfel, pentru reînnoirea colecției de costume a Facultății de Arte Frumoase au fost achiziționate: 15 ii cu broderie manuală; 15 poale-jupon brodate manual; 16 catrințe; 16 marame; 12 cămăși; 12 bondițe și 8 rochii latino.

Costumele urmează a fi prezentate publicului larg de către studenți, în cadrul concertului aniversar organizat de Casa de Cultură a USM. Manifestația culturală va putea fi urmărită, vineri, 1 octombrie, on-line pe pagina de Facebook a USM și pe portalul Realitatea.Live și Privesc.eu.

Facultatea de Arte Frumoase (inițial Facultatea de profesii sociale, din 1993 Facultatea de Arte Frumoase) a fost instituită în noiembrie 1964 conform deciziei Colegiului Ministerului Învăţământului Public din 17 octombrie 1964. În cadrul facultăţii se realizează următoarele programe: Regie şi măiestrie actoricească (teatrul academic şi teatrul de revistă); Coregrafie (dans popular, dans modern şi dans sportiv); Dirijat coral (cu studierea pianului); Orchestrală (de instrumente populare şi instrumente aerofone); Folclor (cu studierea fluierului, cavalului, ocarinei şi cobzei) și Artă decorativă. La Facultatea de Arte Frumoase sunt înmatriculaţi doar studenţii care îşi fac studiile la una din facultăţile de bază ale Universităţii de Stat din Moldova. Înscrierea la facultate are loc în baza unor probe susţinute în primele 2–3 săptămâni ale lunii septembrie.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Până la un milion de ruși au fugit în străinătate în primul an de la invazia Kremlinului în Ucraina. Acum, mii se întorc acasă, oferind o victorie propagandistică președintelui Vladimir Putin și un impuls pentru economia sa de război, scrie Bloomberg.

În condițiile în care războiul încă face ravagii, iar omul care l-a început este pe cale să își asume un nou mandat de șase ani la putere, mulți ruși se confruntă cu o alegere dificilă. Confruntându-se cu respingeri la reînnoirea permiselor de ședere, cu dificultăți în ceea ce privește transferul de muncă și de bani în străinătate și cu un număr limitat de destinații care îi mai primesc, aceștia aleg să pună capăt autoexilului.

“Afacerea nu a funcționat, nimeni nu ne așteaptă cu adevărat” în străinătate, a declarat Alexey, un fost consultant politic în vârstă de 50 de ani din Moscova, care s-a mutat în Georgia pentru a lucra ca antreprenor după ce a fost reținut la un miting anti-război în capitala rusă. El s-a întors când finanțele afacerii sale s-au epuizat, a spus Alexey. El și alte persoane intervievate de Bloomberg au cerut să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de securitate.

Invazia din februarie 2022 a provocat un exod în masă din Rusia la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mulți au plecat pentru a înregistra disidența față de război, dar și de teama de mobilizare. Când Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a declanșat un nou val de plecări a sute de mii de persoane.

Fluxul de plecări a încetinit, dacă nu s-a inversat. În iunie, Kremlinul s-a lăudat că jumătate dintre toți cei care au fugit în acele zile de început s-au întors deja, iar acest lucru pare să reflecte statisticile disponibile din cele mai populare țări de destinație, precum și datele furnizate de companiile de relocare. Pe baza datelor clienților unei firme de relocalizare, Finion din Moscova, se estimează că 40%-45% dintre cei care au plecat în 2022 s-au întors în Rusia, a declarat directorul companiei, Viaceslav Kartamyshev.

Putin a lăudat întoarcerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor și a specialiștilor cu înaltă calificare ca fiind o “tendință bună”. El consideră că afluxul este un semn de sprijin pentru politicile sale, indiferent de motivele reale ale întoarcerii lor acasă, și o dovadă că rușii au “un sentiment de apartenență, o înțelegere a ceea ce se întâmplă”.

Poveștile de revenire sunt folosite în mod activ în propagandă ca o confirmare a “rusofobiei” din Occident, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoare a firmei de consultanță politică R.Politik și senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. Pentru Putin, acest lucru contează, deoarece “îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că a avut dreptate”, a spus ea.

Mii de expatriați care se întorc în țară ajută, de asemenea, Rusia să facă față sancțiunilor din timpul războiului și să obțină o performanță economică solidă. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, migrația inversă a adăugat probabil între o cincime și o treime la creșterea economică anuală de 3,6% a Rusiei în 2023.

Cu toate acestea, lucrătorii care se întorc în țară constituie doar un procent estimat la 0,3% din numărul total de angajați. Acest lucru nu contribuie prea mult la atenuarea penuriei acute de pe piața forței de muncă, dar evidențiază contribuția supradimensionată a repatriaților la activitatea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău