Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediu, dar și pentru societate și economie. Schimbările climatice și încălzirea globală de la un an la altul, a declarat, în cadrul evenimentului “Peace, Diversity and our Common Humanity”, Chiril Gaburici, membru activ la Centrul Internațional Nizami Ganjavi.
Potrivit lui, observațiile arată că există o creștere a temperaturii medii globale a apei oceanului care, ca rezultat, afectează topirea gheții și duce la creșterea nivelului apei în mări.
”Fostul economist șef al Băncii Mondiale Nicholas Stern susținea că schimbările climatice sunt cel mai mare eșec de până acum, cu un impact uriaș asupra noastră. Totul a început cu o dezvoltare foarte rapidă cu utilizarea petrolului și o generare uriașă de energie, care s-a reflectat prin creșterea numărului de automobile, dar și a utilajelor de transport. Toată această dezvoltare este fără precedent în istoria umanității. Evoluțiile ne-au dus la ideea că putem consuma și putem produce fără limite. Mentalitatea și comportamentele umane au început să fie cam inadecvate, aș spune: am început să producem o mulțime de deșeuri, avem un consum risipitor de energie și, desigur, un consum risipitor de apă. Am început procesul de defrișare pentru încălzire sau pentru producția de mobilă și așa mai departe și, de asemenea, folosim o mulțime de produse care nu sunt biodegradabile”, a mai punctat Gaburici.
Evenimentul “Peace, Diversity and our Common Humanity” a avut loc în data de 4-5 octombrie, curent la Geneva și s-a axat pe provocările cu care se confruntă statele lumii. Este vorba de schimbările, climatice, egalitate în dezvoltarea durabilă și securitate. În cadrul evenimentului au participat invitați din mai multe țări.