Mort – copt, rușii vor rambursarea datoriei. Spînu: Avem nevoie de un audit care să o confirme

25 Oct. 2021, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2021, 13:22 // Actual //  bani.md

Autoritățile Republicii Moldova, deocamdată, nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu Federația Rusă privind livrarea gazelor naturale. Or, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că: „rămânem în continuare să discutăm cu Gazprom”.

Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate întru respectarea intereselor cetățenilor Republici Moldova, dar deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere. Rămânem în continuare să discutăm cu Gazprom. Miercuri, la Sankt – Petersburg voi avea o nouă discuției cu Alexei Miller, președintele Moldovagaz”, a menționat Spînu.

Potrivit lui unul din subiectele în discuțiile cu Gazprom este datoria Moldovagaz. „Această datorie începe din anul 1994. Avem nevoie de o evaluare care să o confirme înainte de semnare anumitor angajamente”, a opinat Spînu.

În ceea ce privește prețul, ministrul a menționat că Republica Moldova își dorește un preț corect și o formulă similară cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung cu alte state. Una dintre formule ar fi prețul la bursă al gazului la contractele anuale iar alata – cotația petrolului și prețul de pe bursă gazului. Or, Gazprom a propus formula de Front month indiex și o reducerea de 25% în anumite condiții.

Săptămâna trecută În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sistemul gazelor naturale, iar Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție a metanului. Ministrul Spînu a spus că deocamdată nu cunoaște dacă fost depusă vreo ofertă și la ce preț. Iar Gazprom acuză Republica Moldova de problema livrărilor de gaze. “Gazprom va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor, a declara Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom

 

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 13:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 13:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a sancționat patru întreprinderi din Comrat cu amenzi totale de aproximativ 4,7 milioane de lei pentru trucarea a 60 de licitații publice. Investigația a relevat că aceste companii, care activează în domeniul construcțiilor și al infrastructurii rutiere, inclusiv reparația drumurilor și trotuarelor, au coordonat ofertele depuse în cadrul procedurilor de achiziții publice între 2018 și 2020.

Companiile implicate sunt APS Service Grup SRL, Moncomtex SRL, Sud-Terra SRL și Zagorlar SRL. Conform autorităților, aceste întreprinderi au transmis informații confidențiale unele altora, iar documentele de participare au fost întocmite de o singură persoană, conducătoare a uneia dintre firme, care a coordonat întreaga activitate. Acest comportament a fost considerat o încălcare gravă a legislației în domeniul concurenței și a fost sancționat ca un cartel dur, afectând corectitudinea procedurilor de achiziție publică, scrieo anticorupție.md.

Interesant este că persoanele-cheie din cadrul acestor întreprinderi sunt toate rude apropiate. Directorul Sud-Terra, Natalia Proțiuc, este soția lui Oleg Mavrodi, directorul Moncomtex. De asemenea, Iaroslav Proțiuc, directorul APS Service Grup, este fratele Nataliei Proțiuc.

Investigația subliniază faptul că această practică a afectat grav mecanismele pieței și a subminat transparența în procedurile de achiziție publică, constituind o încălcare a articolului 5 din Legea concurenței. Sancțiunile aplicate subliniază importanța menținerii unui climat concurențial corect în sectorul public și al achizițiilor publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală