O mamă cu doi copii a rămas în propria casă datorită unui credit de la Moldindconbank

27 Oct. 2021, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2021, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Marina Rusu din Chișinău a fost susținută de Moldindconbank în cele mai critice momente din viața sa. Femeia lucrează educatoare la o grădiniță din capitală și are doi fii – de 10 și 15 ani. Acum o lună, ea a trecut prin procedura de partajare a averii, ca urmare a divorțului. Ca să păstreze apartamentul, Marina a solicitat un credit ipotecar de la bancă și a primit 300 000 de lei, pe un termen de 20 de ani.

”Da, este un risc pentru că niciodată nu știm ce se poate întâmpla mâine, dar în situația mea, când ești singură, neputincioasă și nu are cine te susține, creditul este o soluție. Te ajută. Plătești creditul pentru apartamentul tău, știi că-i al tău și asta te mobilizează”, a povestit Marina.

Alegerea băncii a fost motivată și de faptul că Marina își primește salariul pe card de la Moldindconbank. Un alt argument este că femeia este mulțumită de serviciile băncii și atitudinea angajaților, dar și că a mai avut anterior împrumuturi de la această instituție financiară.

”Este un proces rapid, clar. Niciodată nu m-au refuzat. Chiar dacă s-a întâmplat să am întârzieri, mi-au explicat frumos, niciodată nu m-au amenințat. Sucursala e aproape de casă, cunosc bine angajații. Nu mi-au cerut fidejusor. Nu trebuia să alerg după certificate și tot felul de documente. Toată informația o aveau în baza lor de date”, a adăugat clientul Moldindconbank.

Acum, Marina achită rată lunară pentru creditul ipotecar de 2554 de lei și se descurcă bine, pentru că are un salariu stabil.

Până la sfârșitul acestui an, Moldindconbank a pregătit o ofertă excelentă! Puteți lua un credit imobiliar de achiziție și să vă bucurați de o rată a dobânzii de 5% anual, flotantă, iar dacă primiți salariul pe card Moldindconbank – 4,5% anual (primii 5 ani de la data încheierii contractului de credit) şi 7,5%, flotantă după primii 5 ani. Detalii aici.

Moldindconbank – mereu alături!

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală