Igor Grosu, președintele Parlamentului justifică proiectul de lege, care prevede că personalul încadrat în cabinetul Președintelui Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniştrilor și miniştrilor are dreptul de a exercita activitate remunerată în cadrul consiliului de administraţie al întreprinderii de stat şi în cadrul consiliului societăţii pe acţiuni în care statul deţine o cotă parte din capitalul social. „Sunt sigur că e o chestie provizorie până depășim criza energetică”, a menționat Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
În Consiliile de administrare fie sunt oameni care sunt rău intenționați sau sabotează orice decizie. Or, în situația de criză energetică este o necesitate stringentă de a putea debloca activitatea anumitor întreprinderi de a lua niște decizii. Sunt sigur că e o chestie provizorie până depășim criza energetică în care ne-am pomenit”, a explicat Grosu.
În data de 21 octombrie, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege, care prevede ca personalul încadrat în cabinetul Președintelui Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniştrilor și miniştrilor are dreptul de a exercita activitate remunerată în cadrul consiliului de administraţie al întreprinderii de stat şi în cadrul consiliului societăţii pe acţiuni în care statul deţine o cotă parte din capitalul social.
Proiectul a fost criticat, în condițiile în care în Republica Moldova a fost un asemenea precedent când în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat erau numiți persoane apropiate guvernării. Astfel, companiile au fost delapidate de sute de milioane de lei în interesul persoanelor de la guvernare.
Fostul premier și actual om de afaceri, Ion Sturza scria pe facebook că nu vede foarte multă competență în business la consilierii din oficiile de la președinție, parlament și guvern. Da, tineri, frumoși și deștepți, pe alocuri – școliți în Occident”.
De aici și până a înțelege cum funcționează o firmă mare și complexă, cum e cu managementul modern corporatist, e cale lungă și multă mămăligă de rugumat. Doar „eyes man(mam)” nu este îndeajuns! Consiliile de administrație ale companiilor de stat nu sunt nici pentru sinecuri de partid. Multe și (încă) extrem de mărunte”, susține fostul premier.