Matrapazlâcurile cu gaz din Moldova. Tănase: Vom plăti mai scump în schimb vom scăpa de schemele obscure

29 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2021, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

La 31 octombrie expiră contractul cu Gazprom de livrare a gazelor Republicii Moldova. Autoritățile Republicii, deocamdată, nu au ajuns la un consens cu concernul rus pentru un nou contract. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase sugerează că, Chișinăul trebuie să opteze pentru sursele alternative de aprovizizonare cu gaze. Chiar dacă prețul achitat va fi mai mare, „vom scăpa  de schemele obscure energetice odată pentru totdeauna”.

Criza gazelor desigur presupune anumite riscuri: de a plăti mai scump sau chiar de a îngheța. În schimb ea oferă și oportunitatea pentru  “потомки Будулая” (n.r așa mediatizează presa rusă criza gazelor din Moldova) de a scăpa de “потомки хана Батыя” odată pentru totdeauna. Așa cum am reorientat agricultura și vinificația noastră spre piețele occidentale, tot așa vom reuși sa ne  aprovizionat cu gaze de pe alte piețe. Vom plăti mai scump în schimb vom scapă și de schemele obscure energetice odată pentru totdeauna”, a explicat Tănase.

Fotul președinte al Curții Constituționale susține că e mai convenabil pentru Republica Moldova să achiziționeze gaze în condiții transparente decât să plătească un preț mai mic și apoi să se pomenească cu datorii.

Vom ajunge sa ne convingem că este mult mai ieftin sa cumpărăm gaze mai scumpe, dar transparent, decât să cumpărăm  gaze “ieftine” de la un regim cleptocratic, să le plătim și mai apoi, să ne pomenim cu datorii de milioane”, a punctat Tănase.

Republica Moldova, deocamdată, nu a reușit să încheie un contract de livrare a gazelor cu Gazprom. În data de 22 octombrie a fost instituită Starea de Urgență în sistemul gazelor naturale, iar Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție a metanului. Ulterior, Gazprom acuza Republica Moldova de problema livrărilor de gaze. Gazprom declara că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 noiembrie va fi sistată livrarea gazelor.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău