Republica Moldova este vulnerabilă din punct de vedere energetic. Deși de 30 de ani autoritățile spun că e nevoie de diversificarea, până în prezent nu s-a făcut mare lucru. Țara noastră e dependentă de o singură sursă de energie electrică – Centrala de la Cuciurgan. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că în doi ani va fi construită linia de interconectare cu România, Vulcănești – Chișinău.
Eu cred că dacă vorbim despre securitatea energetică, primul lucru, este faptul că trebuie să ne asigurăm că suntem interconectați cu România, conform programului în 2024. Este foarte important și eu știu că Guvernul lucrează la acest subiect. Restul acțiunilor reprezintă măsuri de atenuare. Al doilea lucru, pe termen scurt, trebuie să asigurăm un așa numit echilibru, pentru a obține energie nu doar din Moldova, de pe malul drept și stâng, dar și din Ucraina. Dacă vorbim despre importul energiei din Ucraina trebuie să avem un mecanism de balansare, care până acum nu a existat. Următorul contract pe energie electrică va intra în vigoare la 1 februarie 2022, iar până atunci trebuie să avem acel mecanism de balansare, pentru că altfel vom fi forțați să achiziționăm majoritatea energie electrice de la Cuciurgan. Astfel, dacă vorbim despre diversificare, trebuie să punem Ucraina pe primul loc și pentru aceasta trebuie să avem reguli echitabile de joc și echilibru, iar de aceasta trebuie să se ocupe ANRE”, a explicat, la dezbaterile de la IPRE, Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager, Premier Energy.
Securitatea energetică a Republicii Moldova a fost discutată și la Bruxelles de către premierul Natalia Gavrilița.
Suntem recunoscători pentru susținerea oferită în mod constant Republicii Moldova în promovarea independenței și securității energetice. E adevărat că dependența ridicată de importurile de gaze și de energie electrică are drept consecință un nivel scăzut de securitate a aprovizionării, plasând țara noastră printre cele mai vulnerabile din lume. Iată de ce, eforturile Cabinetului de miniștri pe care-l conduc sunt focusate pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană de energie”, a declarat Gavrilița.