Moldova în beznă! Cel mai mare distribuitor de curent propune soluții pentru securitatea energetică

31 Oct. 2021, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2021, 10:44 // Actual //  bani.md

Republica Moldova este vulnerabilă din punct de vedere energetic. Deși de 30 de ani autoritățile spun că e nevoie de diversificarea, până în prezent nu s-a făcut mare lucru. Țara noastră e dependentă de o singură sursă de energie electrică – Centrala de la Cuciurgan. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că în doi ani va fi construită linia de interconectare cu România, Vulcănești – Chișinău.

Eu cred că dacă vorbim despre securitatea energetică, primul lucru, este faptul că trebuie să ne asigurăm că suntem interconectați cu România, conform programului în 2024. Este foarte important și eu știu că Guvernul lucrează la acest subiect. Restul acțiunilor reprezintă măsuri de atenuare. Al doilea lucru, pe termen scurt, trebuie să asigurăm un așa numit echilibru, pentru a obține energie nu doar din Moldova, de pe malul drept și stâng, dar și din Ucraina. Dacă vorbim despre importul energiei din Ucraina trebuie să avem un mecanism de balansare, care până acum nu a existat. Următorul contract pe energie electrică va intra în vigoare la 1 februarie 2022, iar până atunci trebuie să avem acel mecanism de balansare, pentru că altfel vom fi forțați să achiziționăm majoritatea energie electrice de la Cuciurgan. Astfel, dacă vorbim despre diversificare, trebuie să punem Ucraina pe primul loc și pentru aceasta trebuie să avem reguli echitabile de joc și echilibru, iar de aceasta trebuie să se ocupe ANRE”, a explicat, la dezbaterile de la IPRE,  Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager, Premier Energy.

Securitatea energetică a Republicii Moldova a fost discutată și la Bruxelles de către premierul Natalia Gavrilița.

Suntem recunoscători pentru susținerea oferită în mod constant Republicii Moldova în promovarea independenței și securității energetice. E adevărat că dependența ridicată de importurile de gaze și de energie electrică are drept consecință un nivel scăzut de securitate a aprovizionării, plasând țara noastră printre cele mai vulnerabile din lume. Iată de ce, eforturile Cabinetului de miniștri pe care-l conduc sunt focusate pe  diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană de energie”, a declarat Gavrilița.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ