România ne-a dat, dar păcura s-a „evaporat”?

30 Oct. 2021, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Oct. 2021, 13:42 // Actual //  Lupu Eduard

În februarie anul 2016 România a acordat, Republicii Moldova sub forma de ajutor social pentru paturile social-vulnerabile produse alimentare, zahăr, dar și 16 550 tone de păcură. La instituirea Stării de Urgență, în data de 22 octombrie, în sectorul gazelor naturale autoritățile au decis eliberarea a 16 500 de tone de păcură pentru Termoelectrica. Fostul deputat Gheorghe Brega susține că Ministerul Economiei trebuie să verifice de unde e păcura și dacă cea oferită de România nu a fost vândută.

Când a fost adusă păcura din România, Ministerul Economiei, la acea vreme, a încercat din răsputeri, ca păcura sa fie distribuită CET-lor, or Agenției de rezerve materiale pentru păstrare, care ulterior va fi folosită la necesități. Era clar, că ei doresc să o folosească în scopuri comerciale și să facă câteva zeci de milioane de lei”, susține Brega.

Potrivit lui, foarte greu prin Comisia națională pentru ajutoare umanitare s-a reușit, ca apăcura sub forma de GKL (de la 1 până la 2Gkl de familie) să fie distribuită celor circa 40 mii de familii social vulnerabile din Chișinău, deoarece în alte localități nu se lucra cu păcură.

Ulterior s-au început diferite piedici precum că e foarte greu de trecut cazanele de la gaz la păcură, cazanele trebuie reparate, că la moment (luna februarie) sezonul de încălzire se încheie și multe alte argumente numai să nu fie conform deciziei Comisiei.”, spune Brega.

Fostul deputat susține că zilele acestea Guvernul a eliberat din rezerva de stat către Termoelectrica 16 500 tona de păcură. ”Posibil să fie acea păcură, numai că în cinci ani puterea ei calorică sa mai redus și totodată sau mai pierdut câteva zeci de tone in rezultatul depunerilor de sediment”.

Dacă nu e păcura din ajutorul României, atunci întrebați-l pe Eni (n.r Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica) unde e rezerva de la Termoelectrica pe o lună, cum a raportat la acel moment?”, se întreabă Brega.

”Nu o să vă descriu toată lupta cu ei, mai ales când au anunțat, că s-au revărsat 200 tone păcură, însă la fața locului s-a constatat că intenționat au vărsat 2 căldări, pentru a mima pierderile. Ministerul Economiei e obligat să verifice de unde e păcură și să interzică comercializarea ei”, conchide fostul deputat.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău