Moldova – „elevul silitor”. Le-a dat rușilor de la Gazprom o parte din banii pentru gazul consumat

02 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2021, 15:23 // Actual //  bani.md

Moldovagaz a achitat Gazprom-ului o parte din gazul consumat. Este vorba de metanul livrat de concernul rus în luna septembrie, anunță purtătorul de cuvânt al companiei moldovenești, Alexandr Barbov, citat de presa rusă.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu intenționează să-și crească datoria față de Gazprom, de aceea își va achita în totalitate plățile pentru metanul consumat. Totodată, Chișinăul urmează să achite și gazul consumat în luna octombrie, care a fost procurat la 790 USD mia de metri cubi.

Până la 1 mai 2022, o companie străină selectată de Guvern va efectua un audit al datoriei Moldovagaz față de Gazprom.

Anterior, purtătorul de cuvânt al concernului rus, Serghei Cuprianov declara că datoria Moldovagaz se cifrează la 430 mil USD, dar cu tot cu penalități se ridică  la 709 mil. USD. Republica Moldova nu a recunoscut această datorie, motivând că este mai mică, și a cerut un audit internațional pentru a fi stabilită suma exactă.

În data de 29 octombrie, Moldovagaz și Ggazprom au semnat contractul de livrare a gazului pentru o perioadă de cinci, dar și un protocol care prevede schema soluționării datoriei.

Precedentul contract de livrare a gazelor a expirat la 30 septembrie, iar Republica Moldova nu au reușit să ajungă la un consens cu partea rusă și contractul a fost prelungit pentru o lună la un preț de 790 USD per mia de metri cubi de gaz. Țara s-a pomenit într-o criză energetică, iar Parlamentul de la Chișinău a instituit starea de urgență în sistemul gazelor. Acest lucru a permis Guvernului să mandateze Energocom să lanseze licitația de achiziție a gazului.

Livrările de gaz, potrivit noului contract, au început la 1 noiembrie la un preț de 450 USD per mia de metri cubi, iar în decembrie prețul s-ar putea reduce la 400 USD.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală