Moldova – „elevul silitor”. Le-a dat rușilor de la Gazprom o parte din banii pentru gazul consumat

02 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2021, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz a achitat Gazprom-ului o parte din gazul consumat. Este vorba de metanul livrat de concernul rus în luna septembrie, anunță purtătorul de cuvânt al companiei moldovenești, Alexandr Barbov, citat de presa rusă.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu intenționează să-și crească datoria față de Gazprom, de aceea își va achita în totalitate plățile pentru metanul consumat. Totodată, Chișinăul urmează să achite și gazul consumat în luna octombrie, care a fost procurat la 790 USD mia de metri cubi.

Până la 1 mai 2022, o companie străină selectată de Guvern va efectua un audit al datoriei Moldovagaz față de Gazprom.

Anterior, purtătorul de cuvânt al concernului rus, Serghei Cuprianov declara că datoria Moldovagaz se cifrează la 430 mil USD, dar cu tot cu penalități se ridică  la 709 mil. USD. Republica Moldova nu a recunoscut această datorie, motivând că este mai mică, și a cerut un audit internațional pentru a fi stabilită suma exactă.

În data de 29 octombrie, Moldovagaz și Ggazprom au semnat contractul de livrare a gazului pentru o perioadă de cinci, dar și un protocol care prevede schema soluționării datoriei.

Precedentul contract de livrare a gazelor a expirat la 30 septembrie, iar Republica Moldova nu au reușit să ajungă la un consens cu partea rusă și contractul a fost prelungit pentru o lună la un preț de 790 USD per mia de metri cubi de gaz. Țara s-a pomenit într-o criză energetică, iar Parlamentul de la Chișinău a instituit starea de urgență în sistemul gazelor. Acest lucru a permis Guvernului să mandateze Energocom să lanseze licitația de achiziție a gazului.

Livrările de gaz, potrivit noului contract, au început la 1 noiembrie la un preț de 450 USD per mia de metri cubi, iar în decembrie prețul s-ar putea reduce la 400 USD.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău