Certificatul COVID-19 ar putea fi obligatoriu la locul de muncă! Autoritățile examinează opțiunea

03 Nov. 2021, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2021, 09:54 // Actual //  MD Bani

În funcție de evoluția indicatorilor epidemiologici, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea lua decizia introducerii obligativității deținerii certificatului COVID-19 la locul de muncă. Potrivit coordonatorului campaniei de imunizare în Republica Moldova, Ninel Revenco, în acest sens este examinată experiența statelor europene, care demonstrează o creștere considerabilă a ratei de vaccinare la nivel național, odată cu obligativitatea deținerii certificatului verde la locul de muncă.

Potrivit specialiștilor în domeniul imunizării, obligativitatea deținerii certificatului verde pentru angajații sectorului public și privat, certificat care să confirme fie vaccinarea cu schema completă, fie rezultatul negativ al testului, fie trecerea prin boală, ar spori considerabil vaccinarea în rândul populației adulte.

„Discutăm oportunitatea acestei măsuri și ne conducem de experiența altor țări. Franța a introdus acest certificat în luna august și, în pofida demonstrațiilor care au fost organizate de antivacciniști, rata de imunizare a crescut considerabil. Portugalia are o experiență extraordinară în acest sens, țara este complet imunizată. Noi avem un sigur scop, să salvăm cetățenii, dar decizia va fi luată în funcție de indicatorii epidemiologici”, a spus coordonatorul campaniei de imunizare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, scrie IPN.MD

Potrivit specialiștilor, introducerea obligativitatea deținerii certificatului verde pentru a avea acces în unitățile HORECA, a demonstrat eficiența acestei măsuri, înregistrându-se o creștere a numărului persoanelor vaccinate. De asemenea, este de datoria fiecărui șef de instituție de a încuraja procesul de vaccinare în rândul angajaților, spun medicii.

„Vaccinarea nu este doar problema mea ca și conducător de instituție medicală, ci este problema oricărui conducător din orice domeniu de activitate. De la ultimele restricții de acces, s-au activizat mai multe instituții care ne cer ajutorul pentru a-i informa pe angajați despre avantajele imunizării. De exemplu, instituțiile bancare care au peste 2 mii de angajați și au o rată de vaccinare destul de bună, de peste 60%. Asta înseamnă că mulți conducători de instituții își dau bine seamă că vaccinarea înseamnă posibilitatea de a activa fără probleme”, a spus șefa Asociației Medicale Teritoriale Buiucani, Liliana Iașan.

Potrivit ultimei decizii CNESP, este recomandată atingerea nivelului de vaccinare de 95% până pe 1 decembrie pentru următoarele categorii de angajați: personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor socio-medicale și instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale, personalul centrelor de plasament pentru copii, personalul centrelor de plasament pentru vârstnici, personalul unităților poștale și bancare care interacționează nemijlocit cu clienții. De asemenea, este recomandată vaccinarea angajaților structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal, angajaților autorităților publice centrale și locale, ai Agenției Servicii Publice, dar și vaccinarea angajaților din domeniul HORECA.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO