(VIDEO) Viorel Prisăcari, Vilador: Antreprenoriatul social are viitor. „Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine?”

04 Nov. 2021, 15:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Nov. 2021, 15:10 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În cadrul unei ample companii de promovare a antreprenoriatului social, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) vor fi prezentate o serie de istorii de succes. Una dintre ele este și istoria întreprinderii „Vilador”.

În august 2014, Viorel Prisăcari împreună cu familia a lansat o fermă de caprine: SRL „Prisvio” (Vilador). Familia are grijă de tot procesul, de la creșterea furajului, îngrijirea „căprițelor” la procesarea laptelui. La moment, Vilador comercializează, pe piața internă, produse din lapte de capră: lapte pasteurizat, brânză din lapte de capră cu denumirea de origine protejată „Brânză de Măgura”, iaurt, caș dulce și cașcaval. De asemenea, ferma practică și activități sociale, activități prietenoase mediului, mai exact turismul ecologic și amenajarea spațiilor publice din localitate.

Pe lângă producerea produselor din lapte de capră, Vilador prestează și servicii de turism agricol, ecologic. La ei sunt disponibile 14 locuri de cazare pentru turiști. Ajungând aici, vizitatorii au posibilitatea  să ia parte la lucrările din gospodărie. De asemenea, aceștia sunt asigurați cu produse naturale din lapte de capră. Pe lângă toate acestea, pot admira împrejurimile Movila Măgura.

„Avem planuri de dezvoltare în continuare. Ne propunem să prestăm servicii de turism ecologic. Ne dorim să valorificăm la maxim potențialul turistic al dealului Movila Măgura, în preajma căruia ne și aflăm.”

Pe viitor intenționează să extindă gama de produse din lapte de capră. Produsele de la Vilador sunt BIO, conțin doar ingrediente naturale: lapte, cheag natural și sare alimentară.

Întreprinderea administrată de Viorel Prisacari se implică și în activități sociale ce contribuie la dezvoltarea localității în care activează prin amenajarea spațiilor publice. El consideră că agenții economici sunt cei care ar trebuie să se implice în astfel de activități.

„Întreprinderea noastră, pe lângă producere pentru activitate economică încearcă să se implice cât mai mult în antreprenoriatulul social care constă în prestarea diferitor servicii de întreținere a localității unde ne aflăm. Ne implicăm la amenajarea stadionului, cimitirului. Pe viitor planificăm și mai mult să contribuim la dezvoltarea societății atât din localitate cât și din întreaga regiune. Consider că antreprenoriatul social reprezintă o activitate benevolă și în același timp benefică pentru societate, pentru locuitorii din zonă. Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine?”

Viorel Prisăcari consideră că antreprenoriatul social are viitor, întrucât această activitate începe a se dezvolta, puțin câte puțin, și în Republica Moldova.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău