Sturza despre Maia Sandu: E dură și nu acceptă compromisuri

16 Nov. 2021, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Nov. 2021, 15:24 // Actual //  bani.md

Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice, teorii politice. Maia Sandu are un credo – Moldova ca să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învingă corupția, așa o caracterizează fostul  premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza

Succesul unor politici corecte este durerea și suferința contemporanilor și … admirația și recunoașterea urmașilor. Cui îi place să sufere chiar și de dragul unor lucruri făcute corect din punct de vedere strategic? Doar masochiștilor intelectuali și funcționali”, constată fostul premier.

Potrivit lui, dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii de azi vor fi scoși din „pepeni”. Mulți vor trebui să se lase de tabieturi și deprinderi – să nu fure, să nu înșele, să nu… Să muncească, să compătimească, să fie competitivi, să… Lucruri greu de închipuit astăzi!

Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”! „Vai, of, ce bine ar fi să plec pe munte. M-am saturat. Nu mai am puteri”. A fost forțată să facă acest pas impusă de „fenomenul Maia Sandu”. Fenomen care de mult nu-i mai  aparține”, mai spune fostul premier.

Actualul om de afaceri și-o amintește pe Maia Sandu timidă și aparent fără de vlagă, cu un rucsac mare în spate unde își stoca „ideile” – calculatorul.

Nimeni din „oficiali” nu dorea să se întâlnească cu această doamnă. Toți erau „ancorați” la nobilul lui Plaha. E mai iubită astăzi de Bucureștiul „oficial”? Nu. De ce ar fi? Este cel mai admirat lider străin în România. Dacă ar participa la alegerile prezidențiale, ar câștiga detașat. Dar asta la ei, românii din țară. În Moldova, lucrurile se pot schimba rapid. Am întrebat-o în ce măsură contează pentru ea ratingul, popularitatea. Răspunsul a fost: „Doar în măsura ca să-mi pot duce misiunea până la capăt. Misiunea de a scăpa Moldova de corupție”, susține Sturza.

În opinia omului de afaceri, Maia Sandu face parte din tagma oamenilor care nu trebuie analizați cu „instrumentul”. Nu veți găsi multe lucruri care să vă placă sau să vă facă să vă simțiți confortabil. E dură si nu prea accepta compromisul. Așa oameni trebuie urmați sau nu. Atât. Am simțit-o pe propria piele când am mers împreună pe munte – extrem de tenace și robustă. E umilitor pentru un mountaineer experimentat să vadă călcâiele cuiva mult în fața sa…

Astăzi Maia Sandu este Președinte, Parlamentar, PM, Ministru de externe, Ministru al justiției. Mai departe – toată lista. Cât, cum? Vom vedea”, a conchis fostul premier.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ