Lupta clanurilor și la ANI? Antoci, învinuită de un șir de ilegalități. Reacție: Sunt orchestrate de 4 funcționari ANI

17 Nov. 2021, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2021, 12:09 // Actual //  MD Bani

După ce în presă a apărut o scrisoare anonimă prin care președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, prin intermediul căreia o acuză de o serie de ilegalități pe care le-ar fi comis în procesul de gestionare a banilor instituției, ANI a venit cu o reacție prin care încearcă să combată cele invocate în scrisoarea adresată mass mediei, scrie Realitatea.md.

ANI precizează că aceste informații prezentate în scrisoare au fost făcute publice încă anul trecut și ar fi orchestrate din exterior, prin intermediul a patru funcționari ai Autorității, care se arată nemulțumiți de avântul pe care și l-a luat ANI prin examinarea unor dosare importanță publică.

„Aceste acuzații au apărut încă de anul trecut în presă. Nu-i nimic nou. Sunt orchestrate din exterior, prin intermediul a patru funcționari ai ANI, care sunt deranjați de faptul că instituția a devenit vocala în baza dosarelor cu care ieșim în public. Ele sunt special orientate sa intimideze pe șefa acestei instituții. Informațiile respective deja au fost anchetate de toate organele competente, Curtea de Conturi, Procuratura Anticorupție și AST, iar președinta ANI a colaborat cu aceste instituții, care nu au depistat nimic. Ei au și decizii oficiale pe acest caz”, se arată în reacția ANI.

Totodată, Autoritatea afirmă că, este curios faptul că se continuă aceste acțiuni de denigrare, care nu au la bază nicio probă, fiind nefondate.

„Președinta ANI va iniția acțiuni penale pentru fals în declarații și acțiuni de denigrare a imaginii instituției și a imaginii personale”, se mai precizează în reacția ANI.

Precizăm că, în presă a apărut o scrisoare anonimă prin care informează că, președinta ANI Rodica Antoci ar fi încheiat contracte ilegale din bani publici în valoare de circa un milion de lei. Aici ar fi inclus și reparația capitală a mașinii personale accidentate de soțul Rodicăi Antoci, cheltuieli nejustificate la prețuri duble în procesul reparației sediului ANI, procurări de mobilă în alte scopuri decât cele prevăzute, încălcări în repartizarea controalelor și favorizarea angajaților care se supun ordinelor președintei ANI, fără ai reproșa ceva.

Mai multe detalii despre acuzațiile care îi sunt aduse președintei ANI găsiți în scrisoarea de mai jos.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală