Țările nu ar trebui să înceteze utilizarea vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 din cauza temerilor că provoacă cheaguri de sânge, deoarece nu există nicio indicație specifică că acest lucru este adevărat, spune Organizația Mondială a Sănătății.
Un purtător de cuvânt al OMS a declarat vineri într-un briefing că nu există nicio legătură între serul AstraZeneca și dezvoltarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate, scrie realitatea.md.
Margaret Harris a spus că este un „vaccin excelent” și că ar trebui să fie utilizat în continuare.
Vaccinul AstraZeneca a fost administrat deja la peste 5 milioane de oameni.
În Europa au avut loc aproximativ 30 de „incidente trombo-embolice”, sau cu alte cuvinte, dezvoltări de cheaguri în sânge după administrarea vaccinului. Mai mult de atât, a mai fost raportat decesul unui bărbat cu vârstă de 50 de ani din Italia, care a murit din cauza trombozei venoase profunde.
OMS investighează cazurile raportate, pentru a verifica absolut orice versiune posibilă și pentru a clarifica orice întrebare legată de siguranța administrării acestuia, a spus dna Harris.
Până în momentul de față, nu a fost stabilită nicio relație între acest vaccin specific și problemele de sănătate raportate, a spus ea.
Decizia Bulgariei de a întrerupe implementarea urmează pași similari din Danemarca, Islanda și Norvegia, precum și din Thailanda. Italia și Austria au încetat să mai folosească anumite loturi de medicamente ca măsură de precauție.
„Am ordonat oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca până când Agenția Europeană a Medicamentului va infirma toate îndoielile cu privire la siguranța serului”, a spus premierul bulgar Boyko Borisov.
Agenția Europeană a Medicamentului, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a declarat mai devreme că nu există nicio indicație că vaccinul ar fi cauzat cheagurile de sânge, adăugând că „beneficiile sale continuă să depășească riscurile”.
AstraZeneca a declarat că siguranța medicamentului a fost studiată pe larg în cadrul studiilor clinice.
Alte țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Australia și Mexic, au declarat că vor continua procesul de vaccinare cu acest ser.