Taxe mai mari în Chișinău. Cu cât vor crește și care sunt domeniile vizate

24 Nov. 2021, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2021, 09:43 // Actual //  bani.md

Primăria Chișinăul intenționează să majoreze majoritatea taxelor locale, dar și să introducă o serie de noi plăți pentru anul, arată proiectul de hotărâre a Consiliului Municipal Chișinău privind aprobarea impozitelor locale pentru anul 2022, prezentat consultărilor publice.

Astfel, potrivit documentului, în conformitate cu recomandările experților străini, se propune majorarea unor taxe locale în concordanță cu creșterea inflației în 2020 (+ 3,8%). Printre acestea sunt: taxa pentru amenajarea teritoriilor ar urma să fie majorată de la 160 la 165 de lei pe an pentru un angajat, taxa pentru plasarea de publicitate – de la 5% la 5,2% din venitul din vânzarea serviciilor pentru plasarea si/sau distribuția de publicitate, taxa pentru utilizarea simbolurilor locale și taxa pentru organizarea licitațiilor și loteriei – de la 0,25% la 0,26% din veniturile din vânzarea produselor fabricate cu simboluri locale/venituri din vânzarea bunurilor anunțate la licitație sau suma emiterii biletelor de loterie; taxa de parcare – de la 30 la 31 lei pe an pentru 1 mp, taxa pentru instalații publicitare – de la 750 la 775 lei pe an pentru 1 mp.

Totodată, s-a propus menținerea la nivelul actual a impozitului de la proprietarii de câini – 120 de lei pe animal și a impozitului de ședere temporară – 3% din veniturile din vânzările de servicii prestate de structurile de cazare.

În 2022, este planificată creșterea mărimii taxei de piață: pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte, aceasta va crește de la 48 la 50 de lei pe an pentru 1 mp; pentru piețele auto deschise la periferia orașului cu regim de activitate de 1-3 zile pe săptămână – de la 14 la 15 lei pe 1 mp; pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului 6-7 zile pe săptămână – de la 36 la 38 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în interiorul orașului, 1-3 zile pe săptămână – de la 70 la 72 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în oraș 6-7 zile pe săptămână – de la 84 la 87 lei pe 1 mp.

Taxa de piață pentru piețele de flori care activează non-stop, care sunt situate de-a lungul perimetrului parcurilor de cultură și recreere, poate crește de la 840 la 870 lei pe 1 mp, pentru restul piețelor de flori, taxele de colectare pot creste de la 70 la 73 lei pe 1 mp. Pentru piețele second-hand se propune majorarea taxei locale de la 18 la 19 lei pe 1 mp. Taxa pentru entitățile care prestează servicii de transport de persoane în regim de taxi va fi de 325 de lei pe lună pentru un vehicul, iar pentru cele care deservesc rute regulate – de la 325 la 700 de lei pe lună, în funcție de traseu.

Consultările proiectului de hotărâre a consiliului municipal de aprobare a taxelor locale pentru anul 2022 vor dura până pe 29 noiembrie.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA